Codzienne picie gorącej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę – chorobę oczu, która może prowadzić do całkowitej ślepoty – wynika z badania zamieszczonego w „British Journal of Ophthalmology”.
Naukowcy z Uniwersytetu Browna oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA) porównywali, jak konsumpcja różnych napojów, np. gorącej, mrożonej lub bezkofeinowej herbaty, kawy, czy też innych trunków, wpływa na ryzyko rozwoju jaskry.
W tym celu przeanalizowali dane dotyczące kondycji zdrowotnej oraz nawyków żywieniowych pochodzące od około 10 tys. osób, spośród których ponad 1,5 tys. zgodziło się na szczegółowe badania oczu.
Specjaliści wyliczyli, że u badanych, którzy deklarowali codzienne spożycie gorącej herbaty, ryzyko zachorowania na jaskrę było o 74 proc. mniejsze, niż u innych.
„Herbata zawiera fitochemikalia i flawonoidy, które ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwkancerogenne, przeciwutleniające i neuroochronne wiążą się z zapobieganiem chorobom układu krwionośnego, nowotworom i cukrzycy” – komentują autorzy badania.
Ich zdaniem wspomniane substancje mogą również chronić przed jaskrą, której rozwój jest prawdopodobnie po części związany ze stresem oksydacyjnym i procesami neurodegeneracji.
Niestety wyniki niniejszego badania (http://bjo.bmj.com/content/early/2017/11/25/bjophthalmol-2017-310924) nie pozwalają na ustalenie związku przyczynowo-skutkowego. (PAP)
ooo/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.