Mocna whisky według receptury sprzed wieków

<p>Szkocka destylarnia Bruichladdich informuje, że odtwarza recepturę sprzed wieków na whisky tak mocną, że - jak ostrzegał jeden z XVII-wiecznych pisarzy - wypicie więcej niż dwóch łyżek tego trunku może się skończyć śmiercią.</p>

Whisky destyluje się zwykle dwukrotnie, a zawartość alkoholu w tym trunku osiąga od 40 do 63,5 proc.

Bruichladdich zajął się produkcją czterokrotnie destylowanej whisky, zawierającej 92 proc. alkoholu,  "wyłącznie dla zabawy" - mówi dyrektor destylarni Mark Reynier. Miłośnicy whisky, gotowi zaryzykować, będą musieli poczekać na nią co najmniej 10 lat.

Bruichladdich odtwarza recepturę na napój zwany po gaelicku "usquebaugh-baul", czyli "niebezpieczna woda życia". W 1695 roku pisarz Martin Martin ostrzegał, że ta woda życia jest tak mocna, iż ma wpływ "na wszystkie członki ciała". Za maksymalną dawkę uznał dwie łyżki; gdyby ktoś wypił więcej, "po chwili przestałby oddychać".

Dyrektor Reynier postanowił to sprawdzić, wypił trzy łyżki i ... przeżył, choć przyznał, że na chwilę dech mu zaparło.

Bruichladdich, założona w 1881 roku, zamierza wyprodukować ok. 5 tys. butelek supermocnej "wody życia". Za skrzynkę (12 butelek) trzeba będzie zapłacić ok. 400 funtów szterlingów. Zamówienia można składać już teraz, ale na dostawę trzeba poczekać - whisky musi leżakować w dębowych beczkach co najmniej 10 lat. AZ

PAP - Nauka w Polsce
reo

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera