<p><strong>Genetycznie zmodyfikowaną odmianę pomidora, odporną na suszę, uzyskali naukowcy amerykańscy.</strong> Dzięki tej samej metodzie można będzie uodpornić na niedobory wody również inne rośliny uprawne - informuje pismo "<a href="http://www.pnas.org/">Proceedings of the National Academy of Sciences</a>".</p><p />
Pomidory z nowej odmiany mają większy i silniejszy niż zwykle system korzeni, który będzie lepiej wykorzystywać niewielkie ilości wody w okresie suszy. A wszystko to dzięki wprowadzeniu dodatkowego genu AVP1.
Już wcześniej naukowcy z Uniwersytetu Stanu Connecticut i innych placówek naukowych w USA zmienili w podobny sposób rzodkiewnika, ale pomidor jest pierwszą użytkową rośliną, którą poddano takiej modyfikacji.
Zmodyfikowane pomidory były w stanie bez szwanku wytrzymać 13 dni suszy i odzyskiwały żywotność natychmiast po podlaniu. W przypadku pomidorów niezmienionych, już 5 dni suszy powodowało trwałe uszkodzenia.
"W ten sam sposób możemy uodpornić na suszę inne rośliny uprawne. Nowa metoda polega bowiem na wzmocnieniu aktywności genu, który jest obecny u wszystkich roślin" - komentuje prowadzący badania dr Roberto Gaxiola.
Zdaniem badacza, może to być sposób na zrewolucjonizowanie światowego rolnictwa. Ostatnio coraz częściej boryka się ono z ogromnymi stratami plonów spowodowanymi przez susze. Dzięki modyfikacjom można będzie osiągnąć wzrost produkcji żywności i wyżywić więcej ludzi - dodaje badacz. JJJ
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.