Długo poszukiwane białko, które pozwala ludziom przyswajać żelazo z czerwonego mięsa, zidentyfikowali naukowcy brytyjscy. Odkrycie opisane na łamach pisma \"Cell\" może pomóc w walce z anemią - niedoborem żelaza, który dotyczy milionów osób na świecie.
Ale pomoże ono również lepiej zrozumieć rozwój dziedzicznej choroby, która objawia się nadmiernym gromadzeniem żelaza w organizmie. Jest to poważna choroba - tzw. przeładowanie żelazem (hemochromatoza), która prowadzi m.in. do marskości wątroby.
Żelazo jest pierwiastkiem potrzebnym do życia niemal wszystkim mieszkańcom Ziemi, również ludziom, którzy muszą pobierać je z pokarmu. Źródłem większości żelaza dla ludzi są produkty roślinne, jak warzywa i zboża. Jednak najlepiej przyswajalne jest żelazo z tkanek zwierzęcych, głównie z czerwonego mięsa, gdzie występuje w postaci czerwonego barwnika krwi - hemu.
Teraz zespół badaczy z King\\'s College w Londynie zidentyfikował długo poszukiwane białko, dzięki, któremu komórki nabłonka jelitowego mogą pobierać żelazo zawarte w hemie.
* * *
Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP: http://nauka.pap.net.pl
14 września 2005
we
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.