Rezerwat "Romanka" w Beskidzie Żywieckim większy o 20 ha

Wojewoda śląski Lechosław Jarzębski zadecydował w powiększeniu o ponad 20 hektarów rezerwatu \"Romanka\" w Beskidzie Żywieckim. W tych okolicach rosną między innymi 250-letnie świerki i 300-letnie jawory. \"Rezerwat po powiększeniu objął swym zasięgiem dwa piętra roślinne - regla górnego i regla dolnego. Rosną tu między innymi: świerczyna górnoreglowa, bórk świerkowy regla dolnego oraz buczyna górska. Rejon ten jest ostoją wilka, niedźwiedzia, rysia i głuszca\" - powiedział rzecznik wojewody, Krzysztof Mejer.

Rezerwat \"Romanka\" powstał w 1963 roku, by zachować pierwotny fragment dawnej Puszczy Karpackiej - bór świerkowy regla górnego w rejonie szczytu Romanki. Dotychczas obejmował niespełna 100 ha. Obecnie jego powierzchnia sięga 125 ha.

W województwie śląskim istnieje 60 rezerwatów przyrody o łącznej powierzchni blisko 3717 ha. 41 spośród nich to rezerwaty leśne, a pozostałe 19 zostało utworzonych w celu ochrony ekosystemów górskich regla dolnego i górnego.

Najważniejsze z nich to: \"Barania Góra\" o powierzchni ponad 394 ha, \"Czantoria\" o powierzchni blisko 98 ha, \"Pilsko\" o powierzchni ponad 105 ha i \"Romanka\".

PAP Nauka w Polsce - Marek Szafrański

8 lipca

krx

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

  • Słowik. Fot. Adobe Stock

    Ekspert: słowiki przez rok uczą się śpiewu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera