Wyciąg z pestek grejpfruta daje dobre efekty w leczeniu wrzodów żołądka - zaobserwowali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego W KRAKOWIE http://www.cm-uj.krakow.pl \"Polski zespół wykazał, że grejpfrut jest skarbnicą substancji, które chronią komórki przed uszkodzeniem oraz związków przeciwbakteryjnych. Może zatem łagodzić procesy zapalne w błonie śluzowej żołądka i wspomagać leczenie wrzodów\" - informuje amerykański serwis internetowy \"EurekAlert\".
KWAŚNE, A NIE PODRAŻNIA
\"Ponieważ grejpfruty są z natury kwaśne, teoretycznie mogą podrażniać śluzówkę żołądka i wydawałoby się, że nie powinny się znaleźć w diecie ludzi cierpiących na wrzody tego narządu. Nasze badania dowodzą jednak, że jest dokładnie odwrotnie\" - podkreśla prowadzący badania prof. Tomasz Brzozowski.
Grejpfrut, a zwłaszcza ekstrakt z jego pestek i miąższu, zawiera ogromne ilości tzw. przeciwutleniaczy, które stanowią doskonałą broń przeciwko wolnym rodnikom - cząsteczkom uszkadzającym komórki.
Polskie badania zaprezentowano podczas Tygodnia Chorób Układu Trawiennego, odbywającego się w dniach 14-19 maja w Chicago.
LECZNICZE I SMACZNE
Krakowscy naukowcy przeprowadzili swoje badania na szczurach, u których wywoływali wrzody żołądka, posługując się w tym celu kwasem octowym lub jego kombinacją z lekami. Były to środki z grupy tzw. niesteroidowych leków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym (refekoksib i indometacyna).
Różnym grupom zwierząt podawano różne dawki wyciągu z grejpfrutów - od 2 do 20 mg na kilogram masy ciała.
Okazało się, że po kilku dniach leczenia dawką 10 mg/kg znacznie - bo o 50 proc. - spadło wydzielanie kwasu żołądkowego, który nasila rozwój wrzodów. Badacze zaobserwowali też, że między 6 a 9 dniem terapii zmniejszyły się rozmiary wrzodów, a ponadto wzrósł przepływ krwi w owrzodzonych miejscach, co przyspiesza gojenie.
Zdaniem prof. Brzozowskiego, te wyniki badań wskazują, że wyciąg z grejpfruta w połączeniu z innymi metodami może pomóc skutecznie leczyć wrzody żołądka.
Ze względu na dużą zawartość witaminy C grejpfruty są bardzo zdrowym dodatkiem do diety. Niektóre badania wskazują nawet, że enzymy zawarte w tych owocach pomagają spalać tłuszcz i wspomagają odchudzanie.
Wyciąg z grejpfruta ma własności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dawniej był on stosowany przez rolników w niektórych krajach do ochrony drewnianych urządzeń przed pleśnią, a w kosmetyce - jako środek konserwujący. Używano go również w leczeniu pleśniawek jamy ustnej.
PAP - Nauka w Polsce, Joanna Morga
25 maja 2005
reo
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.