Nieokreślone bliżej składniki piwa bezalkoholowego mogą okazać się sprzymierzeńcem w walce z rakiem - przynajmniej u myszy, na których badania przeprowadzili japońscy naukowcy z Uniwersytetu Okayama http://www.okayama-u.ac.jp/index_e.html
Gryzonie, którym podawano chemikalia powodujące raka, cierpiały na uszkodzenia wątroby, płuc i nerek o 85 proc. mniejsze, o ile podawano im również piwo bezalkoholowe. Grupie kontrolnej podawano do picia jedynie wodę.
Jak się okazało, choć spożywanie nadmiernej ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, nierozpoznane jeszcze składniki bezalkoholowego piwa zapobiegają uszkodzeniom DNA przez trujące substancje chemiczne.
\"Jeśli uda się zidentyfikować te składniki, piwowarzy będą mogli produkować wzbogacane nimi piwo, albo też będzie można dodawać je do pokarmów\" - zapowiadają naukowcy.
Myszom podawano jedynie piwo bezalkoholowe i dlatego naukowcy nie wypowiadają się, czy spożywanie umiarkowanych ilości zwykłego piwa może mieć równie dobroczynne rezultaty. KLM
20 stycznia 2005
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.