Może ono bowiem hamować wzrost bakterii, które sprzyjają stanom zapalnym naczyń i chorobie serca.
Dotyczy to bakterii z gatunku Chlamydia pneumoniae, które mogą zaostrzać stany zapalne w naczyniach krwionośnych, co sprzyja z kolei odkładaniu w ich ściankach płytki miażdżycowej.
Czerwone wino może hamować wzrost tych bakterii już w bardzo niskich stężeniach, odpowiadających jednemu kieliszkowi. JJJ, KRX
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.