Jak mądrze zaspokoić pragnienie?

<strong>Nie jest obojętne, jaką wodę wtedy pijemy w czasie upałów. Wbrew powszechnemu przekonaniu nawodnienie organizmu wcale nie oznacza w takiej sytuacji przysporzenia sił, wręcz przeciwnie, picie nieodpowiedniej wody może nas osłabić</strong> - alarmuje serwis <a href="http://www.wodadlazdrowia.pl/">www.wodadlazdrowia.pl</a>

Jak tłumaczy na łamach portalu Tadeusz Wojtaszek z programu "Woda dla zdrowia", przed nadmierną temperaturą otoczenia organizm broni się poprzez intensywne pocenie się. W ten sposób obniża się ciepłota ciała, ale wraz z potem wypływają z naszego organizmu składniki mineralne - przede wszystkim sól, która zawiera dużo sodu. Dlatego w czasie upałów należy pić wody wysokozmineralizowane, które wzmacniają elektrolity w mięśniach i dodają sił.

Ekspert portalu wyjaśnia, że znaczny ubytek sodu i innych składników mineralnych z organizmu rozregulowuje gospodarkę wodno elektrolitową, która warunkuje sprawność mięśni. W efekcie nadmiernego pocenia stajemy się ociężali i apatyczni, pogarsza się nasze samopoczucie, odczuwamy dolegliwości sercowe i boli nas głowa.

Picie w takiej sytuacji zwykłej wody źródlanej nie zawierającej soli mineralnych, powoduje szybsze odwodnienie organizmu. Jest w nim coraz mniej sodu, który utrzymuje na odpowiednim poziomie zawartość wody w naszym ciele. Im więcej pijemy tym szybciej wydalamy z siebie wodę, a wraz z nią dające siłę składniki mineralne. Dochodzi wówczas do zasłabnięć, pojawia się też ryzyko zaburzeń pracy serca.

"W Indiach nauczyłem się pić wodę w cieniu, pić wodę przed zmęczeniem albo po zmęczeniu ale z odpoczynkiem" - opowiada "Wodzie dla zdrowia" prezenter pogody i podróżnik Jarosław Kret. Tłumaczy, że przed zaspokojeniem pragnienia należy przez kilka minut wychłodzić organizm po wysiłku. Także przed wyjściem z chłodnego pomieszczenia warto pamiętać o dostarczeniu organizmowi wody, zanim będzie musiał zmagać się z upałem. Dodaje, że w Indiach, gdzie nie można kupić wód mineralnych, do wody dodaje się zawsze odrobinę soli, a dla smaku plasterek cytryny, trochę sproszkowanego imbiru i miodu.

PAP - Nauka w Polsce, Karolina Olszewska

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Europejski patent na innowacyjne biomateriały implantacyjne

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: rocznie z powodu chorób wątroby umiera w Polsce 15 tys. osób

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera