Helicobacter pylori i socjoekonomia

Helicobacter pylori to bakteria zwiększająca ryzyko wystąpienia chorób żołądka i dwunastnicy. Zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu przeprowadził <strong>badania dotyczące częstości występowania infekcji tą bakterią u dzieci oraz zależności między zakażeniem a czynnikami socjoekonomicznymi.</strong>

Według szacunków WHO H.pylori występuje u 70 proc. ludzi w krajach rozwijających się i u 30 proc. w krajach rozwiniętych. Jej obecność zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, może przyczyniać się do powstania nowotworów.

"Zakażenie Helicobacter pylori w około 90 proc. przypadków przebiega bezobjawowo - zwracają uwagę członkowie zespołu badawczego: dr Beata Klincewicz, dr hab. Iwona Ignyś oraz prof. dr hab. Wojciech Cichy. - Postuluje się, że czynniki socjoekonomiczne oraz warunki życia, oprócz wewnątrzrodzinnego zakażenia, są odpowiedzialne za rozwój infekcji".

W celu zweryfikowania tej tezy naukowcy z poznańskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzili badania mające na celu określenie występowania bezobjawowej infekcji H.pylori oraz ustalenie związków między zakażeniem a czynnikami ekonomicznymi i środowiskowymi.

Do badań wylosowano grupę 1500 dzieci w wieku od 3 do 18 lat. 1/3 dzieci pochodziła z dużego miasta, 1/3 z miasta powiatowego, a pozostałe ze środowiska wiejskiego. U wszystkich dzieci przeprowadzono specjalistyczne badania pozwalające określić obecność bakterii w układzie pokarmowym.

"Wśród przebadanych dzieci częstość występowania zakażenia wyniosła ok. 20 proc., przy czym w środowisku wielkomiejskim wynosiła ona 17 proc, a w środowisku wiejskim 23 proc." - zwracają uwagę badacze.

Wyniki badań zestawiono z informacjami uzyskanymi w ankietach wypełnionych przez rodziców badanych dzieci. Pozwoliło to na uzyskanie informacji dotyczących czynników socjoekonomicznych. "98 proc. dzieci zainfekowanych H.pylori pochodziło z rodzin o niskim statusie finansowym, często korzystających z pomocy społecznej" - stwierdzili naukowcy.

Wśród czynników znacząco związanych z występowaniem infekcji szczególną uwagę zwracają dwa czynniki środowiskowe.

"68 proc. zakażonych przyznało się do picia wody z kranu, a ponad 1/3 nie przestrzegała zasad higieny - podkreślają badacze z UM w Poznaniu. - 30 proc. zakażonych dzieci nie myło rąk po przyjściu do domu a 37 proc. zainfekowanych nie myło rąk przed posiłkiem."

Zgodnie z uzyskanymi wynikami na epidemiologię zakażenia H.pylori wpływa status materialny rodziny, picie wody z kranu oraz niska higiena osobista. MWE

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: nowy program profilaktyki nie poprawi sytuacji zdrowotnej Polaków

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: zaledwie 30 proc. chorych na astmę stosuje się do zaleceń i systematycznie przyjmuje leki

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera