Jadowita ropucha aga może być ostatnim posiłkiem dla wielokrotnie
od niej większego krokodyla - informuje "New Scientist".
Od roku 2005 na północy Australii zaczęły masowo zdychać krokodyle (Crocodylus johnsoni). Według Mike\\'a Letnica z University of Sydney, od roku 2005 niektóre populacje krokodyli straciły 77 procent osobników. Zbyt mała liczba krokodyli może zachwiać równowagę ekosystemu - bez nich nadmiernie rozmnożą się inne zwierzęta. Według Letnica zjadając agi, krokodyle zatruwają się wydzielanym przez ropuchy jadem - martwe gady pojawiały się tam, gdzie dotarły agi. Jednak bezpośrednie potwierdzenie takiego związku jest trudne, ponieważ ropucha jest błyskawicznie trawiona i rzadko udaje się znaleźć jej resztki w żołądku krokodyla.
Zdaniem naukowców, w dłuższej perspektywie przeżyją krokodyle odporniejsze na ropuszy jad i równowagę w przyrodzie uda się zachować. Podobne zjawisko wystąpiło wcześniej wśród węży. PMW
PAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.