
Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo „Nutrients”.
Przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia, do którego przyczyniają się między innymi otyłość, nadwaga i niska aktywność fizyczna jest związany z insulinoopornością i słabą kontrolą poziomu cukru we krwi (glikemii), co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.
Naukowcy z Illinois Institute of Technology (USA) zbadali wpływ regularnego spożywania mango na stan zapalny i wrażliwość na insulinę u uczestników z nadwagą lub otyłością i przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia.
Jak wykazali, spożywanie dwóch porcji mango dziennie (każda po około 165 gramów miąższu, co odpowiada objętości filiżanki) może poprawić wrażliwość na insulinę u dorosłych z nadwagą lub otyłością z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia. To kolejny przykład na to, jak proste wybory dietetyczne mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, które są ściśle powiązane ze stanem zdrowia serca.
Badanie przeprowadzono na 48 dorosłych w wieku 20-60 lat. Przez cztery tygodnie jedna grupa spożywała codziennie 2 porcje świeżych owoców mango, druga - kalorycznie dopasowane (około 100 kalorii) pożywienie kontrolne – lody włoskie. Porównywano stan zapalny i wrażliwość na insulinę w obu grupach.
Jak się okazało, uczestnicy, którzy jedli mango, doświadczyli znacznego zmniejszenia insulinooporności, mierzonego za pomocą Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR). Zdolność trzustki do wytwarzania i uwalniania insuliny w celu regulacji stężenia glukozy również znacznie się poprawiła, gdy mierzono ją za pomocą wskaźnika dyspozycji (DI), kluczowego wskaźnika skuteczności regulacji poziomu cukru we krwi przez organizm.
Po czterech tygodniach u osób z grupy spożywającej mango stwierdzono również znacznie niższe stężenie insuliny w odpowiedzi na doustny test tolerancji glukozy (OGTT) w porównaniu z początkiem badania, podczas gdy w grupie kontrolnej nie zaobserwowano żadnych zmian.
Wyniki sugerują, że spożycie mango zwiększyło wrażliwość na insulinę u osób z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia, prawdopodobnie poprzez aktywację genów Nrf-2 i zwiększenie statusu antyoksydacyjnego komórek.
"Kontrola poziomu glukozy we krwi nie polega tylko na monitorowaniu poziomu cukru we krwi — chodzi o poprawę wrażliwości na insulinę — wskazał dr Indika Edirisinghe. - Nasze badanie sugeruje, że dodanie świeżego mango do diety może być prostym, przyjemnym sposobem dla osób z nadwagą lub otyłością na wsparcie lepszego funkcjonowania insuliny i zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2".
Co ciekawe, pomimo spożywania porównywalnych kalorycznie produktów, skład ciała pozostał stabilny w grupie mango, podczas gdy w grupie kontrolnej odnotowano niewielki, ale znaczący wzrost masy ciała. Dodatkowe wyniki badania wykazały, że markery stanu zapalnego (IL-6, TNFα, hs-CRP) i poziomy glukozy nie różniły się istotnie między obiema grupami pod koniec badania, co czyni mango zdrowym dla serca zamiennikiem kalorycznie porównywalnych słodkich przekąsek. Nie było również różnic dotyczących całkowitego cholesterolu na czczo, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL lub trójglicerydów.
„Poprawa wrażliwości na insulinę w grupie mango, bez zmiany masy ciała, jest godna uwagi – co przeczy błędnym przekonaniom na temat naturalnej zawartości cukru w mango i wpływu na otyłość i cukrzycę” – podkreślił Edirisinghe. „Te wyniki potwierdzają wcześniejsze badania pokazujące, że jedzenie mango nie prowadzi do przyrostu masy ciała, a chociaż dokładny mechanizm jest nadal nieznany, rola poprawy statusu antyoksydacyjnego wynikającego ze spożycia mango może być czynnikiem pośredniczącym w kontroli glikemii” - dodał.
Wyniki te dodatkowo potwierdzają znaczenie świeżych owoców, szczególnie mango, jako części zdrowego dla serca stylu życia i nawyków żywieniowych, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, kontrolować wagę i ogólnie czuć się dobrze.
Paweł Wernicki (PAP)
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.