NASK ostrzegła przed kampanią phishingową wymierzoną w studentów i uczelnie wyższe

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa ostrzegła w czwartek przed nową kampanią phishingową wymierzoną w studentów i uczelnie wyższe. Oszuści wykorzystują fałszywe wiadomości, podszywające się pod system obsługi studiów.

Jak poinformowała CSIRT NASK (Computer Security Incident Response Team) oszustwo polega na tym, że potencjalna ofiara otrzymuje wiadomość e-mail, rzekomo od administratora portalu Uniwersytecki System Obsługi Studiów (USOS).

"Treść wiadomości zawiera informację o +krytycznych wiadomościach+ na serwerze i konieczności aktualizacji skrzynki pocztowej. Link zawarty w przesłanej wiadomości (linkują słowa +Sprawdź teraz+) przenosi na fałszywą stronę przygotowaną przez oszustów. Z pomocą formularza na tej stronie przestępcy wyłudzają adres e-mail, numer indeksu oraz hasło" - poinformowała NASK.

Eksperci tej instytucji radzą, by zachowywać ostrożność w sytuacji, gdy otrzymana wiadomość ma wzbudzać niepokój, np. groźbą blokady konta i wywiera presję, by działać szybko. Apelują również, aby zawsze sprawdzać adresy internetowe stron, na które przenoszą linki lub przyciski zawarte w otrzymanych wiadomościach.

Podejrzane wiadomości należy zgłaszać przez stronę incydent.cert.pl.(PAP)

Marcin Chomiuk

mchom/ agz/
 

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

  • Fot. Adobe Stock

    GUS: w ub. roku akademickim w Polsce kształciło się 1,24 mln studentów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera