Adobe Stock

Komórki nerwowe mogą rozróżniać bilion zapachów dzięki RNA

Naukowcy wyjaśnili, w jaki sposób komórki węchowe dostosowują się do wykrywania konkretnych zapachów. Ludzki nos potrafi rozróżnić ich bilion - piszą na łamach "Nature".

  • Fot. Fotolia

    Naukowcy przygotowują się do prac nad pierwszą na świecie Odotheką

    Krakowscy i lublańscy naukowcy, we współpracy z muzealnikami, przygotowują się do prac nad Odotheką, czyli pierwszą na świecie biblioteką zapachów zabytków. Powinna ona powstać do końca 2024 r.

  • Kraków, 19.12.2019. Obraz "Dama z Gronostajem" autorstwa Leonarda da Vinci. fot. PAP/Jacek Bednarczyk

    Naukowcy zbadają zapachy zabytków

    Nie tylko sam wygląd, ale i zapach zabytków może interesować zwiedzających muzea. Polsko-słoweński zespół niebawem rozpocznie swój projekt dotyczący rozwoju międzynarodowej biblioteki zapachów obiektów muzealnych. Do analizy trafi m.in. „Dama z gronostajem”.

  • Fot. PAP/ EPA/FILIP SINGER
    Zdrowie

    Naukowcy badają zapachy regulujące apetyt

    Najbardziej sycące są zapachy produktów mięsnych, ale też kawy, lodów waniliowych i czekoladowych. Zapach wanilii silniej wpływa na apetyt osób z nadwagą – twierdzą naukowcy z Wrocławia, badający reakcje Polaków na różne wonie. Ich celem jest opracowanie nowej generacji środków regulujących apetyt.

  • Foto: Fotolia

    Wyobrażone zapachy nas nakręcają

    Wyobrażanie sobie zapachu jedzenia (smellizing) wzmaga u konsumentów pragnienie kupna i spożycia reklamowanych produktów – czytamy na łamach „Journal of Consumer Research”.

  • Fot. Fotolia

    "Żywiczna" i "chemiczna" - odczuwamy 10 głównych woni

    Żywiczny, chemiczny, miętowy, czy popcornowy to cztery z dziesięciu grup zapachów, jakie potrafimy odczuwać. Ich klasyfikację przedstawiono w "PLOS ONE".

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Polski astronauta zabierze na ISS flagę i pierogi

  • Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

  • Ornitolog: czas się przyzwyczaić do widoku przelatujących gęsi w zimie

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Fot. Adobe Stock

    Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

  • Eurostat: przeciętny Cypryjczyk zostawił największy ślad węglowy w UE w 2022 r.

  • WHO chce zmniejszyć budżet o 400 mln dolarów

  • Indie w ciągu dekady podwoiły populację tygrysów

  • Chiny/ Alibaba opublikowała nowy model AI; twierdzi, że jest lepszy od DeepSeek-V3

24.08.2018. Rzeka Biebrza. PAP/Michał Zieliński

Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

Mokradła i torfowiska są dla przyrody tym, czym nerki i wątroba dla naszego organizmu; bez nich nie ma przyszłości, również dla naszego gatunku – powiedział PAP prof. Wiktor Kotowski. Tymczasem Polska przoduje w degradowaniu tych ekosystemów, ważnych m.in. dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera