Fot. PAP/EPA/ MATTHIAS SCHRADER 28.11.2000

Wiedzą, jak usprawnić w Polsce produkcję dobrej wołowiny

Polska wołowina może być jedną z lepszych w Europie. Metody pozwalające to osiągnąć, krok po kroku, opracowali naukowcy we współpracy z przedstawicielami producentów bydła. Sześcioletni projekt ProOptiBeef podsumowano w środę w Warszawie.

  • Kuchenna metoda produkcji grafenu

    Przy pomocy kuchennego miksera, wody i płynu do mycia naczyń można produkować z grafitowego proszku kilka gramów grafenu na godzinę – informuje pismo „Nature Materials”.

  • Naukowiec: Jak nakarmić świat? Wyrzucać mniej jedzenia

    Rodziny mogą odegrać kluczową rolę w rewolucji, która pozwoli nakarmić ludzi na świecie i sporo oszczędzić. Mogą bowiem pomóc w ograniczeniu strat żywności, do jakich dochodzi na kolejnych etapach między polem a stołem - twierdzi amerykański naukowiec.

Najpopularniejsze

  • 11.09.2024. Wiceprezes Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Dariusz Jemielniak. PAP/Rafał Guz

    Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Neolityczną ceramikę i kolekcję europejskich monet odkryto we Wdeckim Parku Krajobrazowym

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Projekt rozporządzenia ministra nauki ws. wykazu czasopism naukowych - do konsultacji

  • Geriatra: możemy dożyć 120 lat

  • Fot. Adobe Stock

    COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

  • Wirusy mają wpływ na magazynowanie węgla w glebie

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera