Fot. PAP/EPA/ MATTHIAS SCHRADER 28.11.2000

Wiedzą, jak usprawnić w Polsce produkcję dobrej wołowiny

Polska wołowina może być jedną z lepszych w Europie. Metody pozwalające to osiągnąć, krok po kroku, opracowali naukowcy we współpracy z przedstawicielami producentów bydła. Sześcioletni projekt ProOptiBeef podsumowano w środę w Warszawie.

  • Kuchenna metoda produkcji grafenu

    Przy pomocy kuchennego miksera, wody i płynu do mycia naczyń można produkować z grafitowego proszku kilka gramów grafenu na godzinę – informuje pismo „Nature Materials”.

  • Naukowiec: Jak nakarmić świat? Wyrzucać mniej jedzenia

    Rodziny mogą odegrać kluczową rolę w rewolucji, która pozwoli nakarmić ludzi na świecie i sporo oszczędzić. Mogą bowiem pomóc w ograniczeniu strat żywności, do jakich dochodzi na kolejnych etapach między polem a stołem - twierdzi amerykański naukowiec.

Najpopularniejsze

  • 06.08.2021. Prof. dr hab. Justyna Olko – historyczka, socjolingwistka i antropolożka; dyrektorka Centrum Zaangażowanych Badań nad Ciągłością Kulturową na Wydziale „Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego. PAP/Albert Zawada

    Prof. Olko: możemy mieć kilka języków ojczystych, w tym też te lokalne i oficjalnie nieuznane

  • Dzięki polskim badaczom można zobaczyć komórki oka, które właśnie coś widzą

  • Warszawa/ Zainaugurowano trzy polskie projekty Teaming for Excellence

  • Czy historia epidemii wpływa na współczesne zachowania społeczne?

  • Oceanolog: mamy wybór, czy z naszą planetą będzie źle, czy tragicznie

  • Fot. Adobe Stock

    Milimetrowy kryształ mieści gigabit informacji

  • Eksperci: w dekarbonizacji europejskiej gospodarki wykorzystanie wodoru nie przekroczy 10 proc.

  • Egipt/ Odkryto grobowiec faraona Totmesa II; pierwsze takie odkrycie od ponad 100 lat

  • Długość ciała przodka żarłacza białego mogła dochodzić do 9 metrów

  • Leki przeciwdepresyjne mogą chronić przed infekcjami i posocznicą

Fot. Adobe Stock

Dr hab. Mastalerz-Migas: w tym sezonie grypa uderza z ogromną siłą

Epidemia grypy w poszczególnych sezonach przebiega falami – w jednym zakażeń jest mniej, w innym więcej. W tym sezonie mamy „armagedon”. I choć wydaje się, że fala zakażeń zaczyna opadać, to do końca epidemii wciąż daleko – powiedziała konsultant krajowa medycyny rodzinnej dr hab. Agnieszka Mastalerz-Migas.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera