23.12.2022 PAP/Darek Delmanowicz

Dendrolog: Jemioły jest coraz więcej i arboryści nie dają rady z nią walczyć

Jemioły jest coraz więcej i arboryści nie dają rady z nią walczyć. Skupiają się na ochronie drzew, które są cenne, bo nie da się ochronić wszystkich; rozprzestrzenianiu jemioły sprzyja ocieplanie klimatu - ocenił w rozmowie z PAP dendrolog dr inż. Marcin Kolasiński.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Jemioła - zimowy ptasi przysmak

    Jemioła stanowi pokarm dla zimujących w naszej strefie jemiołuszek i jest schronieniem dla gatunków wcześnie rozpoczynających lęgi. Dlaczego jest jej na drzewach coraz więcej i jaką pełni rolę w ekosystemie i kulturze – wyjaśniają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

  • Jemioła wzbogaca lasy

    Wbrew przyjętym poglądom, jemioła jest czymś więcej niż tylko pasożytem drzew – informuje pismo „Proceedings of the Royal Society of Biological Sciences.

Najpopularniejsze

  • Źródło: Wydział Archeologii UW.

    Mazowsze/ Paleolityczny warsztat neandertalczyka nad rzeką Zwoleńką

  • Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • Warmińsko-mazurskie/ Lada dzień odlecą bociany

  • Środowisko o zapomogach dla doktorantów: tak, ale nie z budżetu szkół doktorskich

  • Prezydent zawetował ustawę o likwidacji Akademii Kopernikańskiej i Szkoły Głównej Mikołaja Kopernika

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: ekstremiści wykorzystują platformy związane z grami do rekrutacji młodzieży

  • Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Wtorek ma być najkrótszym dniem w historii pomiarów

  • Zorganizowane oszustwa naukowe rosną w alarmującym tempie

  • Burmistrz najdalej wysuniętego na północ miasta w USA: od dawna widzimy zmiany klimatu

Adobe Stock

Najintensywniejszy letni rój spadających gwiazd już aktywny

Na niebie można już obserwować meteory z roju Perseidów. Powoli zbliża się ich maksimum, przypadające na 12 sierpnia. W Polsce zorganizowanych zostanie wtedy wiele pikników astronomicznych.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera