Fot. Adobe Stock

Lepsze puszkowanie może zmniejszyć zawartość rtęci w tuńczyku

Technika „aktywnego pakowania” usuwa z puszkowanego mięsa tuńczyka do 35 proc. nagromadzonej w nim rtęci, zmniejszając narażenie konsumentów na ten toksyczny metal – informuje pismo „Global Challenges”.

  • Państwa wyspiarskie alarmują o przełowieniu tuńczyka

    Państwa wyspiarskie na Pacyfiku i organizacje ochrony przyrody przestrzegają przed destruktywnymi metodami połowów i przełowieniem, które mają zagrażać tuńczykom - podała agencja AP.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka: stereotypy utrudniają kobietom karierę i zabijają ambicję

  • Psycholog: język, którym się posługujemy, może wpływać na nasze decyzje

  • Premier: kosmos staje się przestrzenią, w której będą obecne także polskie ambicje

  • Badania potwierdzają, że pradziejowi mieszkańcy Jaskini Maszyckiej praktykowali kanibalizm

  • MRiT: na przełomie maja i czerwca - misja z udziałem polskiego astronauty

  • Fot. Adobe Stock

    Uszy do góry: także u ludzi mięśnie uszu są aktywne podczas słuchania

  • Naukowa metoda idealnego gotowania jajek

  • Drażliwe jelito można leczyć działając na mózg

  • USA/ W szkole nastolatki korzystają ze smartfonów przez 90 minut

  • Naukowcy: branża piłkarska odpowiada za emisję takiej ilości CO2, jak cała Austria

Fot. Adobe Stock

Ekspert: w sztucznej inteligencji dzieje się rewolucja

DeepSeek oznacza przełom w łatwym dostępie do sztucznej inteligencji, a jednocześnie pokazuje liczne, znaczące ulepszenia, z których z pewnością korzystać będą kolejne systemy. Trwają intensywne prace nad rozlicznymi zastosowaniami SI w biznesie, nauce, technice i codziennym życiu - mówi ekspert Wojciech Ozimek.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera