Fot. Adobe Stock

Naukowcy zrobili krok w kierunku "szczepionki" na alergię na białko jaj

Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem z alergizującym białkiem i przeszczepi do innego organizmu, wówczas taki transfer wzmocni reakcję immunologiczną, a organizm zacznie się lepiej bronić przed tym białkiem. Takie doświadczenie przeprowadzili naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Żółtko jajka bardziej wartościowe od białka

    Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne – wskazuje dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Fot. materiały prasowe Uniwersytet w Białymstoku
    Popularyzacja

    Ptasie jaja - w kropki, paski, a także różnokolorowe - na wystawie w kampusie Uniwersytetu w Białymstoku

    Różnorodne jaja: nakrapiane, w paski, okrągłe czy ważące ponad 1,5 kg, należące do różnych gatunków ptaków, jak pingwiny, emu, ale też czajka czy myszołów - można oglądać na wystawie "Ptasie pisanki", prezentowanej na Wydziale Biologii Uniwersytetu w Białymstoku.

  • Przemyśl, 23.04.2012. Trzy pary kalekich bocianów z Ośrodka Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu wysiadują jaja, które złożyły na zbudowanych na ziemi gniazdach. (dd/kru) PAP/Darek Delmanowicz
    Blog

    Jaja dzikich ptaków – pisanki natury

    Ludzka wyobraźnia pisankowa to nic wobec prawdziwego zróżnicowania ptasich jaj w naturze. Skorupa wapienna dla ptaka to kapsuła ochronna: musi być solidna, a czasami wymaga maskujących barw - przypomina naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

  • Skorupki jaj niczym filtr przeciwsłoneczny

    Skorupy jaj dzikich ptaków mogą stanowić rodzaj filtra przeciwsłonecznego - orzekli naukowcy z Wielkiej Brytanii.

  • Życie

    Naukowcy testują biopreparaty na bazie nowej generacji jaj

    Preparaty, których głównym składnikiem są fosfolipidy pozyskane z nowej generacji jaj, testowane są przez wrocławskich naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego. Preparaty mogą być wykorzystywane m.in. w leczeniu nadciśnienia.

  • Zdrowie

    Biopreparaty na bazie nowej generacji jaj

    Preparaty biomedyczne powstałe na bazie nowej generacji jaj kurzych i przepiórczych, które mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń układu nerwowego, a także w leczeniu miażdżycy i osteoporozy, opracowali naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Ekspertka: ciepły grudzień to większe ryzyko przeniesienia kleszcza wraz z choinką

  • Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich

  • Prawie trzy czwarte australijskich nastolatków doświadcza depresji lub lęku

  • Reloop: rekordowe ilości odpadów w okresie świąt Bożego Narodzenia

Fot. Adobe Stock

Prof. Jankowski: nadużywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń pracy serca i zatrzymania krążenia

Jedna lub dwie lampki wina w święta lub w sylwestra nie zaszkodzą, ale nadużywanie alkoholu, szczególnie mocnego, może doprowadzić do groźnych zaburzeń pracy serca, a nawet do nagłego zatrzymania krążenia - ostrzega w rozmowie z PAP kardiolog z Warszawy prof. Piotr Jankowski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera