Źródło: Adobe Stock

Podkarpackie/ Naukowcy pracują nad nową recepturą biszkoptów

Naukowcy z Karpackiej Państwowej Uczelni (KPU) w Krośnie i Uniwersytetu Rzeszowskiego pracują nad recepturą wypieku biszkoptów bez glutenu, laktozy i białka zwierzęcego. Projekt badawczy otrzymał 186 tys. zł dofinansowania w ramach programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji (PCI).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Pierwsze ciastka upieczone w kosmosie zostaną wypróbowane na Ziemi

    Na Ziemię przetransportowano ciastka z kawałkami czekolady, które po raz pierwszy upieczono na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS – poinformowało BBC News. Według serwisu test ich smaku dopiero się odbędzie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    W ramach misji IGNIS naukowcy zbadają wpływ mikrograwitacji na drożdże

  • Równolegle do misji Ax-4 - lustrzana misja analogowych astronautów w Pile

  • SpaceX: członkowie misji Ax-4 polecą na orbitę w nowej kapsule Dragon

  • Co jadano w Starej Dongoli? Sorgo, pszenica i jęczmień podstawowymi składnikami lokalnej diety

  • Naukowcy sprzeciwiają się medialnej nagonce na wilki

  • EPA/CJ GUNTHER 02.04.2025

    USA/ Administracja Trumpa obcina Harvardowi kolejne 450 mln dolarów

  • Naukowcy: odbudowa lodowców trwałaby bardzo długo

  • Naukowcy: ryzyko pożarów lasów w Europie podwoi się do 2100 roku

  • Mikroplastik uszkadza odpornościowe komórki płuc

  • Zakrzep można wykryć, zanim zdąży zaszkodzić

Fot. Adobe Stock

Ekspert: wynalazki powstałe z myślą o kosmosie stosujemy na co dzień, np. w smartfonie

Wiele wynalazków, które pierwotnie powstały z myślą o astronautach i misjach kosmicznych, z czasem znalazło szerokie zastosowanie na Ziemi. Dziś uznaje się je za oczywiste. Przykładem są rozwiązania stosowane w smartfonach – powiedział PAP dr Tomasz Barciński z Centrum Badań Kosmicznych PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera