Fot. Adobe Stock

Ograniczenie cukru w okresie płodowym i dzieciństwie zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób

Dzieci, którym w ciągu pierwszego tysiąca dni po poczęciu ograniczano spożycie cukru, w wieku dorosłym miały do 35 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i do 20 proc. niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego - poinformowało czasopismo „Science”.

  • Owocowiec liścionosy. Źródło: Adobe Stock
    Świat

    Mimo bogatej w cukier diety nietoperze nie zapadają na choroby metaboliczne

    Mimo bogatej w cukier diety nietoperze nie zapadają na choroby metaboliczne, które występują u podobnie odżywiających się ludzi – zauważają na łamach „Nature Communications” naukowcy badający ewolucję trzustki tych ssaków.

  • Na zdjęciu: prof. Zbigniew Gaciong, dr Piotr Sobieraj,  dr Joanna Bidiuk. Fot. materiały prasowe
    Zdrowie

    WUM: szansa na skuteczny lek dla chorych na glikogenozę 1b

    Pojawiła się szansa, że z niedoborem odporności, z którą zmagają się chorzy na rzadką wrodzoną chorobę metaboliczną – glikogenozę 1b (GSD 1b) – poradzimy sobie za sprawą leku pierwotnie przeznaczonego do leczenia cukrzycy i niewydolności serca – przekazało biuro prasowe Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zaznaczając, że rusza właśnie badanie kliniczne.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nieregularny sen powiązany z chorobami metabolicznymi

    Nieregularny sen zwiększa ryzyko otyłości, wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, wysokiego poziomu cukru i innych zaburzeń metabolicznych – wynika z badania opublikowanego na łamach „Diabetes Care”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka: z orbity doskonale widać, że nasza planeta coraz szybciej się zmienia

  • Neolityczną ceramikę i kolekcję europejskich monet odkryto we Wdeckim Parku Krajobrazowym

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Prof. Piotr Sankowski: matematyka będzie pierwszą dziedziną wiedzy, gdzie AI osiągnie możliwości nadludzkie

  • Fot. Adobe Stock

    COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

  • Przyczyną wymierania triasowego był mróz - nowe badanie

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera