Fot. Adobe Stock

Raport: pracownicy przyszłości powinni znać narzędzia AI oraz cechować się empatią i kreatywnością

Profesjonalista przyszłości musi nie tylko znać narzędzia AI, ale również cechować się, empatią, kreatywnością i myśleniem projektowym - wynika z raportu „FUTUREPROOF 2.0.“ przygotowanego przez SWPS na kongres Impact'25. W dobie AI ważne będą też m.in. relokacja talentów i stawianie na różnorodność.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badanie: wiele osób uważa, że ich praca nie ma sensu

    Znaczna część pracowników postrzega swoją pracę jako społecznie bezużyteczną – wynika z badań opublikowanych na łamach pisma „Work Employment and Society”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Roboty mogą poprawiać samopoczucie pracowników – o ile odpowiednio wyglądają

    Roboty mogą być trenerami dobrego samopoczucia pracowników, ale ważny jest ich wygląd. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Cambridge.

  • Fot. Fotolia

    MNiSW rozdzieliło ok. 916 mln na podwyżki dla pracowników uczelni

    Ponad 916 mln zł rozdzieliło Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podwyżki dla pracowników uczelni. Pieniądze te mają w najbliższych tygodniach trafić do szkół wyższych. To - jak przypomina resort - kolejny zastrzyk pieniędzy dla szkół wyższych związany z wdrażaniem Konstytucji dla Nauki.

Najpopularniejsze

  • 12.12.2025. Uczestnicy gali wręczenia nagród XXI edycji ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki, 12 bm. w Centrum Prasowym PAP w Warszawie. Spośród 24 finalistów wyłoniony został zwycięski naukowiec, animator, instytucja, zespół i przedstawiciel mediów, popularyzujący naukę. Kapituła wskazała także laureata nagrody głównej i dwóch wyróżnień. Konkurs Popularyzator Nauki organizowany jest przez serwis Nauka w Polsce, wydawany przez Fundację Polskiej Agencji Prasowej. PAP/Albert Zawada

    Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Rząd przyjął projekt ustawy dot. zapomóg dla doktorantów

  • Prof. Ignatowicz: niektóre gatunki owadów przez wieki miały reputację złowieszczych

  • W piątek poznamy laureatów ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Korzystanie z social mediów zakłóca koncentrację uwagi u dzieci

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera