Fot. Adobe Stock

Naukowczyni: na grill najlepiej przygotwać własną marynatę

Wybierając produkty na grill, należy się wystrzegać kiełbasy i mięsa, które zawiera MOM i syntetyczne dodatki, mięsa peklowanego i gotowych zestawów na grill – radzi dr hab. Katarzyna Śmiecińska z Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM).

  • Myślibórz Wielki, 02.05.2015. Rodzinna majówka. Nz. grilowanie (mb/awol) PAP/ Marcin Bielecki
    Zdrowie

    Dietetyczka: na grillu warzywa i tofu zamiast kiełbasy

    Długi majowy weekend to już tradycyjnie otwarcie sezonu grillowego; dietetycy przestrzegają jednak przed tradycyjną kiełbaską i karkówką zachęcając do eksperymentowania z warzywami, owocami, a nawet tofu z grilla.

  • Myślibórz Wielki, 02.05.2015. Rodzinna majówka. Nz. grilowanie (mb/awol) PAP/ Marcin Bielecki
    Zdrowie

    Naukowcy: niebezpieczne związki w wielu paliwach stałych do grilla

    Fragmenty tworzyw sztucznych i metali czy okruchy szkła – to przykładowe niebezpieczne zanieczyszczenia znalezione przez naukowców z Uniwersytetu Śląskiego w próbkach popularnych paliw do grilla. Eksperci apelują, by wybierać paliwa z certyfikatem jakości.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Ekspert: dziś wiemy, że gry komputerowe mogą przynosić korzyści

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

  • Zawały serca mogą mieć charakter zakaźny

Adobe Stock

Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

Dorosłe osobniki i larwy muszki owocówki mają szczególne upodobanie do alkoholu – powiedział PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog. Preferują trunki o mocy 5-15 proc. zawartości etanolu, mocniejsze je zabijają.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera