Fot. Adobe Stock

Zapachy a alergie. Kosmetyki bez zapachu wyzwaniem branży chemicznej

Naukowcy z Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej badają, jak zapachy wpływają na nasze emocje, zdrowie i codzienne wybory. Szukają sposobów, by miłe zapachy były bezpieczne dla osób wrażliwych na alergeny.

  • Źródło: Adobe Stock
    Człowiek

    Prof. Markowska-Szczupak: w wyborze partnera znaczącą rolę odgrywają feromony

    W wyborze partnera znaczącą rolę odgrywają specyficzne lotne związki chemiczne, które wydziela nasze ciało. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety uznają zapach za bardzo istotny aspekt postrzegania płci przeciwnej – ocenia prof. Agata Markowska-Szczupak z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zapach może zmieniać postrzeganie kolorów

    Skojarzenia pomiędzy zapachami a kolorami mogą być wystarczająco silne, aby zniekształcić nasze postrzeganie kolorów – informuje pismo „Frontiers in Psychology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odtworzono zapach egipskiego balsamu do mumifikacji

    Niemiecki zespół naukowców odtworzył zapach balsamu użytego w trakcie mumifikacji egipskiej kobiety, dokonanej ponad 3,5 tys. lat temu. Nazwany „zapachem wieczności” ma być udostępniony na muzealnej wystawie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Czuć kobiecą rękę - badanie różnic zapachowych między płciami

    Dłonie kobiet i mężczyzn można odróżnić po zapachu – informuje pismo „PLOS One”.

  • 19.04.2022. PAP/Wojtek Jargiło
    Popularyzacja

    Ogród Botaniczny UW zaprasza do udziału w aktywnościach związanych z zapachami roślin

    Zapachowa komunikacja roślin z otoczeniem jest tematem przewodnim wydarzeń organizowanych w maju i czerwcu na terenie Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Badanie: dzieci w łonie matki reagują na smak i zapach

    Dzieci reagują na zapachowe i smakowe substancje rozpuszczone w wodach płodowych - sądzą naukowcy. W pierwszym eksperymencie tego rodzaju wykazali, że gdy matki spożywały wyciąg z marchewki, rozwijające się w ich łonach dzieci częściej miały uśmiechnięty wyraz twarzy, a przy wyciągu z jarmużu - grymas płaczu.

  • Źródło: Adobe Stock
    Świat

    Podobny zapach to większa szansa na przyjaźń

    Ludzie, którzy podobnie pachną, chętniej zaprzyjaźnią się ze sobą – piszą naukowcy w najnowszym numerze „Science Advances”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiemy więcej o tym, jak zapachy przywołują wspomnienia

    Pomiędzy hipokampem - ośrodkiem pamięci w mózgu, który magazynuje wspomnienia - a obszarami węchowymi człowieka, występuje silne i proste połączenie. Właśnie to pozwala na przywoływanie wspomnień dzięki zapachom, które czujemy - donosi “Progress in Neurobiology”.

  • Jacek Łyczko (fot.Tomasz Lewandowski)
    Zdrowie

    Przytyć lub schudnąć dzięki węchowi

    Badacze z Wrocławia pracują nad blotterami – specjalnymi paskami, nasyconymi zapachem, które pomogą ograniczać lub pobudzać apetyt. Działanie tych woni trzeba wcześniej potwierdzić w oparciu o badania reakcji mózgu.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera