Fot. Adobe Stock

Śmieciowe jedzenie może w młodości uszkadzać mózg

Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może ewentualnie specjalna interwencja z wykorzystaniem leków.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Specjalistki: sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu

    Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów lękowych lub rozwoju depresji. Coraz częściej jedzenie pełni rolę regulatora emocji, co może prowadzić do zaburzeń odżywiania - mówią dr Joanna Jurek i Kinga Wittenbeck.

  • Fot. Adobe Stock. Obraz wygenerowany z pomocą sztucznej inteligencji.
    Świat

    Sztuczna inteligencja tworzy atrakcyjne dla ludzi obrazy jedzenia

    Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję niż przez ludzi – odkryli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: jedzenie łatwo jest obrzydzić

    Jedzenie łatwo jest obrzydzić - zauważają naukowcy, relacjonując eksperyment, który to potwierdził: gdy ktoś patrzył na inną osobą jedzącą warzywa z niesmakiem, sam przestawał mieć na nie ochotę. Przeciwnego efektu naukowcy nie zauważyli.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Psycholog: różnice płciowe w uzależnieniu od jedzenia nie są takie oczywiste

    Częstość występowania uzależnienia od jedzenia może być niedoszacowana wśród mężczyzn i przeszacowana wśród kobiet – sugerują badania psychologów z trzech polskich uczelni, którzy zaproponowali modyfikację popularnej skali do pomiaru uzależnienia od jedzenia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Co sprawia, że „śmieciowe jedzenie” jest śmieciowe?

    Opracowanie praktycznej definicji śmieciowej żywności, która powinna być dodatkowo opodatkowana (tzw. junk food), opartej na kategorii produktu, stopniu przetworzenia i zawartości składników odżywczych, powinno być podstawą kształtowania polityki żywnościowej - uważają badacze z New York University.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Badanie: rodzice zbyt wcześnie wprowadzają do diety dzieci soki owocowe, napoje roślinne i mleko krowie

    Rodzice zbyt wcześnie wprowadzają do diety swoich dzieci soki owocowe, napoje roślinne i mleko krowie – alarmują eksperci. Aż 61 proc. rodziców niesłusznie podaje dzieciom te same posiłki, które je reszta rodziny – wykazały najnowsze badania.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dlaczego głód sprawia, że jedzenie jest smaczniejsze?

    Korzystając z technik optogenetycznych i chemogenetycznych naukowcy zidentyfikowali obwody mózgowe leżące u podstaw zjawiska, jakim są powodowane głodem zmiany w odczuwaniu smaku pokarmów.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nastolatki jednak można zniechęcić do śmieciowego jedzenia

    Wykorzystując skłonność do buntu dorastających osób, można je nastawić sceptycznie wobec wszechobecnych reklam niezdrowej żywności - informuje pismo „Nature Human Behaviour”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Marnotrawieniu jedzenia można zapobiec

    Zdecydowana większość Amerykanów regularnie wyrzuca do śmieci ogromne ilości jedzenia. Takiego marnotrawstwa da się uniknąć. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad – przekonują naukowcy z American Dairy Association Mideast (USA).

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Serdeczność dla współpracowników zwiększa satysfakcję z pracy zespołowej i wzmacnia więzi

  • Izolacja w kosmosie a dobrostan psychiczny człowieka – tematem polskiego eksperymentu na ISS

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

  • Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

  • Kraje UE za złagodzeniem ochrony wilków

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

16.04.2025. Na zdjęciu dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej, przed drugim dniem III Konferencji Bezpieczeństwa ESA na Zamku Królewskim w Warszawie. (ad) PAP/Radek Pietruszka

Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

Nie istnieje żadne międzynarodowe prawo regulujące np. kwestie szkód, które mogłyby wyrządzić śmieci kosmiczne – powiedział PAP dyrektor ESA Josef Aschbacher. Dodał, że wiele krajów i instytucji widzi potrzebę pilnego ustanowienia obowiązujących globalnie przepisów dotyczących przestrzeni kosmicznej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera