Fot. Adobe Stock

Mango zwiększa wrażliwość na insulinę

Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Mango pomaga wygładzić zmarszczki

    Regularne spożywanie mango może pozytywnie wpływać na kondycję skóry starszych kobiet o jasnej karnacji – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, których wnioski ukazały się w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Mango łagodzi objawy zapalenia jelit

    Regularne spożywanie mango może pozytywnie wpływać na pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit - informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University na stronie internetowej uczelni.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy współautorami nowej metody badania reakcji chemicznych

  • Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami legislacyjnymi, ale na te kluczowe trzeba poczekać

  • Wiceminister nauki: zwiększenie dotacji dla NCN będzie dużym wyzwaniem

  • Kraków/ UJ uruchomił Jagiellońskie Centrum Sztucznej Inteligencji

  • Kraków/ Rozpoczął się proces w sprawie karpi uśmierconych na Uniwersytecie Rolniczym

  • Fot. Adobe Stock

    Nowa metoda przemiany plastiku w paliwo

  • Tłuszcz w mózgu, a nie tylko złogi białkowe, mogą napędzać chorobę Alzheimera

  • Ponad 20 proc. treści o zdrowiu seksualnym na TikToku zawiera nieprawdziwe informacje

  • Prawie wszyscy chorzy mają te problemy przed pierwszym zawałem lub udarem

  • Większość filmów ekoinfluencerów na TikToku zawiera błędne informacje medyczne

Wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka  (jm) PAP/Adam Warżawa

Marchewka: jesteśmy otwarci na rozmowę o przyszłości badań, które prowadzi PAN

Wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka zapewnił, że rząd jest otwarty na rozmowę o przyszłości badań, które prowadzi Polska Akademia Nauk (PAN). Jego zdaniem podważanie potrzeb uczelni morskich nie jest właściwym kierunkiem.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera