Fot. Fotolia

Chemiczne pułapki na cząsteczki

Wykryją gluten w żywności, markery nowotworowe we krwi, toksyczną substancję w środowisku. Czujniki chemiczne wytworzone metodą wdrukowania molekularnego są jak maleńkie pułapki na cząsteczki. Pracuje nad nimi dr Zofia Iskierko w Instytucie Chemii Fizycznej PAN w Warszawie pod kierunkiem prof. Włodzimierza Kutnera.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Ekspert IŻiŻ: Eliminacja glutenu z diety zdrowych ludzi to błąd

    Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość - zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Lekarze: nie rezygnować z glutenu, bo komuś poprawiło to wyniki sportowe

    Lekarze przyznają, że alergie pokarmowe mogą bardzo utrudnić trening i życie sportowca. Zwracają też uwagę, że nie należy decydować się na popularną dietę bezglutenową tylko dlatego, że jakiś zawodnik dzięki temu zaczął osiągać lepsze wyniki.

  • Zdrowie

    Poznańscy naukowcy poszukują smacznych bezglutenowych receptur

    Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - to zadania, którego podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

  • Świat

    Gluten nie zwiększa ryzyka chorób serca

    Nowe badanie, przeprowadzone na ponad 100 tys. uczestników, wykazało, że spożywanie glutenu w żaden sposób nie zwiększa ryzyka chorób serca u osób bez celiakii. Co więcej - eliminacja glutenu może wręcz sercu szkodzić, gdyż pozbawia nas korzystnych dla tego organu produktów pełnoziarnistych.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

  • Na Politechnice Warszawskiej powstaje studencki bolid z całkowicie nową konstrukcją

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Webb odkrył nietypową dawną galaktykę

  • Polichlorowane bifenyle jeszcze przed narodzinami mogą powodować problemy psychologiczne i behawioralne

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Ekspert: ludzkość stoi na cywilizacyjnym rozdrożu

 Fot. Marcin Przybyła

Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

Kiedy dokładnie Homo sapiens dotarł na tereny Azji Centralnej? Jakie były jego relacje z neandertalczykami i denisowianami? Aby odpowiedzieć na te pytania, zespół dr hab. Małgorzaty Kot z UW poszuka śladów życia prehistorycznych ludzi w wysokogórskich jaskiniach Azji Centralnej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera