Fot. Fotolia

Zrób ferment dla zdrowia

Sfermentowane produkty np. warzywa, owoce, ziarna czy niektóre wędliny pomagają przyswajać witaminy z grupy B, wiele składników mineralnych i niektóre aminokwasy, zwiększają też odporność organizmu. Warto jednak pamiętać, że podczas fermentacji tracą znaczne ilości witaminy C i że zawierają sporo soli.

Najpopularniejsze

  • Źródło: Wdecki Park Krajobrazowy

    Neolityczną ceramikę i kolekcję europejskich monet odkryto we Wdeckim Parku Krajobrazowym

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Projekt rozporządzenia ministra nauki ws. wykazu czasopism naukowych - do konsultacji

  • Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

  • Fot. Adobe Stock

    COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

  • Eksperci: do 2050 r. na świecie prawie dwukrotnie zwiększy się liczba zgonów na nowotwory

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera