Fot. Adobe Stock

Dziennik tajemniczej elblążanki z XIX w. źródłem wiedzy m.in. o kuchni tamtych czasów

W XIX w. w Prusach w zamożnych domach najpopularniejsza była wołowina i cielęcina; na stołach królowały zupy owocowe - wynika z dziennika sporządzonego przez nieznaną mieszkankę Elbląga. Jej rękopiśmienne zapiski opracował dr Radosław Kubus z Uniwersytetu Gdańskiego.

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

    Sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków to przykłady składników staropolskiej kuchni. Studenci pod okiem naukowców odtwarzali dania według przepisów z XVII i XVIII wieku.

  • Świat

    Podobne posiłki receptą na przyjaźń i udane negocjacje

    Spożywanie podobnych posiłków przyczynia się do budowania przyjaźni i zaufania. Wyniki eksperymentów wskazujących na taki mechanizm naukowcy opublikowali w "Journal of Consumer Psychology".

Najpopularniejsze

  • 15.04.2025. Przewodnictwo Polski w Radzie UE. Astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski w drugim dniu III Konferencji Bezpieczeństwa ESA, 15 bm. na Zamku Królewskim w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Uznański-Wiśniewski: większość szkolenia astronautów dotyczy sytuacji niespodziewanych

  • Triasowy żółw z Tajlandii należy do nieznanego dotąd rodzaju; miał krewniaków w Polsce

  • Pochodzenie pyłu drogowego można określić dzięki jego magnetycznym właściwościom

  • Minister Paszyk: w maju na Międzynarodową Stację Kosmiczną może wystartować misja z polskim astronautą

  • Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Fot. Adobe Stock

    Europejczycy lepiej przystosowują się do zimna niż upałów

  • USA/ Administracja federalna wstrzymuje finansowanie Uniwersytetu Harvarda

  • UE/ Raport: 2024 najcieplejszym rokiem w historii Europy

  • Kraje UE za złagodzeniem ochrony wilków

  • Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

Fot. Adobe Stock

Popularyzator astronomii: po prostu patrzmy w niebo

Wystarczy bezchmurne niebo i miejsce oddalone od źródeł światła, by oglądać gwiazdy, konstelacje, satelity i zmieniające się fazy Księżyca - powiedział PAP popularyzator astronomii, autor bloga "Z głową w gwiazdach" Karol Wójcicki. 14 kwietnia to Dzień Patrzenia w Niebo.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera