Fot. Adobe Stock

Starsi Amerykanie coraz rzadziej niepełnosprawni

Częstość występowania niepełnosprawności wśród Amerykanów w wieku 65 lat i starszych jest znacznie niższa niż w tej samej grupie wiekowej dekadę wcześniej – informuje "International Journal of Environmental Research and Public Health" (IJERPH).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Romantyczny pocałunek - nieznany w wielu kulturach

    Długie, gorące pocałunki nie tylko nie stanowią normy dla większości kultur, ale wręcz członkowie wielu społeczeństw uważają je za krępujące czy wręcz skrajnie odpychające - wynika z badania zaprezentowanego w "American Anthropologist".

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Romantyczny pocałunek - nieznany w wielu kulturach

    Długie, gorące pocałunki nie tylko nie stanowią normy dla większości kultur, ale wręcz członkowie wielu społeczeństw uważają je za krępujące czy wręcz skrajnie odpychające - wynika z badania zaprezentowanego w "American Anthropologist".

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

  • Badanie krwi może pomoże szybciej diagnozować long Covid u dzieci

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera