Osoby, którym przepisywano kwas foliowy były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19 i ponad 2,6 razy częściej umierały z powodu tej choroby w porównaniu z grupą kontrolną - sugerują badania, o których informuje pismo „BMJ Open".
Przyjmowanie przez kobiety w ciąży zbyt dużych dawek kwasu foliowego może zwiększać ryzyko alergii u ich dzieci – wynika z badań specjalistów z ICZMP w Łodzi. Kwas foliowy w odpowiednich dawkach jest zarazem niezbędny, by przeciwdziałać potencjalnym wadom wrodzonym u dzieci.
Kobiety przyjmujące przez cały okres ciąży suplementy zawierające kwas foliowy rodzą dzieci o wyższym poziomie inteligencji emocjonalnej i umiejętności adaptacji do otoczenia – informują naukowcy z Uniwersytetu Ulster (W. Brytania).
Zażywanie kwasu foliowego obniża ryzyko wystąpienia pierwszego udaru mózgu u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze – wynika z badania, które publikuje pismo „Journal of the American Medical Association”.