Fot. Fotolia

Wydry europejskie gustują w płazach

Wydry europejskie zwykle żywią się rybami, ale znajdujące się w zapaści płazy również są częścią ich diety, kiedy brakuje ryb. Naukowcy zidentyfikowali kości płazów w odchodach wydr w południowych Włoszech, aby określić, w jakich gatunkach drapieżniki gustują.

  • Foto: Fotolia

    Naukowcy zbadali dietę wydr; występuje w niej rzadki głowacz białopłetwy

    Naukowcy zbadali dietę wydr żyjących w Drawieńskim Parku Narodowym. Okazało się, że występuje w niej głowacz białopłetwy - gatunek rzadki, objęty częściową ochroną. Jeśli wydrom udaje się go upolować, oznacza to, że w Drawie i jej dopływach jest on dość liczny - mówi specjalista ds. ochrony przyrody.

  • Foto: Fotolia

    Naukowcy zbadali dietę wydr; występuje w niej rzadki głowacz białopłetwy

    Naukowcy zbadali dietę wydr żyjących w Drawieńskim Parku Narodowym. Okazało się, że występuje w niej głowacz białopłetwy - gatunek rzadki, objęty częściową ochroną. Jeśli wydrom udaje się go upolować, oznacza to, że w Drawie i jej dopływach jest on dość liczny - mówi specjalista ds. ochrony przyrody.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Skok w rozwoju AI. Polacy przełamują impas w uczeniu ze wzmocnieniem (RL)

  • Dr Piejka: samotność sprawia, że świat wydaje się groźniejszy – to pułapka

  • Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Rząd przyjął projekt ustawy dot. zapomóg dla doktorantów

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Urazy kolan różnią się zależnie od płci poszkodowanego

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera