W Kanadzie liczba zgonów związanych z alkoholem wzrosła w czasie pandemii o 18 proc., podobnie jak liczba hospitalizacji z tego powodu - poinformowało czasopismo „CMAJ”.
Język komunikatów kierowanych przez rząd do społeczeństwa podczas pandemii "służył międzyludzkiej komunikacji", "nie był zmanipulowany" - wynika z przyjętego w piątek przez Sejm sprawozdania Rady Języka Polskiego o stanie ochrony języka polskiego za lata 2020-2021.
Eksperci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach zwrócili uwagę, że pandemia COVID-19 wywołała znaczący wzrost zapotrzebowania na usługi zdrowia psychicznego. Przypomnieli, że długotrwała izolacja i lęk przed chorobą i utrata bliskich przyczyniły się do wzrostu przypadków depresji.
Uczniowie kanadyjskich szkół są znacznie mniej uprzejmi niż przed pandemią. Jak wynika z badań, o ile przed pandemią na codzienne złe zachowanie uczniów skarżyło się 6 proc. nauczycieli, to po pandemii – 42 proc.
Kolejna pandemia to kwestia czasu, może być groźniejsza niż Covid-19. Należy przygotowywać się już teraz, a rządy powinny w swoich planach zwrócić uwagę na uboższe i doświadczające dyskryminacji grupy społeczne – napisali autorzy najnowszego kanadyjskiego raportu.
Chociaż agencje medyczne UE ostatecznie dobrze poradziły sobie z kryzysem zdrowotnym wywołanym przez pandemię COVID-19, to na początku nie doceniły powagi sytuacji i reagowały opieszale - wynika z opublikowanego w środę raportu unijnych audytorów.
Pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na życie: pod względem zdrowotnym i psychicznym - podkreśla naukowiec Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Długotrwały stres i niepewność, związane z tym okresem, doprowadziły u niektórych do rozwoju zespołu stresu popandemicznego, który może wywoływać poważne konsekwencje dla zdrowia psychicznego.
W ciągu czterech lat od wybuchu pandemii na long Covid zachorowało 400 mln osób; zwiąane z tym roczne straty sięgają biliona dolarów - wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez „Nature Medicine”.
W czasie pandemii Covid-19 dieta mieszkańców USA na krótko stała się zdrowsza i bardziej zróżnicowana – informuje pismo „PLOS ONE”