17.07.2025. Koordynatorka projektu, prof. Ewa Szuszkiewicz (P) i prof. Franco Ferrari (L) z Instytutu Fizyki US prezentują przykładowe pudełko z drożdżami podczas konferencji prasowej dotyczącej podsumowania projektu pn. Yeast Tardigrade Gene, 17 bm. na Uniwersytecie Szczecińskim w Szczecinie. Eksperyment Yeast Tardigrade Gene, pełna nazwa: „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?”, realizowany jest przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytet Szczeciński (koordynator projektu), Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Śląski w Katowicach. Jest to jeden z eksperymentów pierwszej polskiej misji naukowo-technologicznej na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Pieczę nad eksperymentem Yeast TardigradeGene podczas całej misji sprawował dr Sławosz Uznański-Wiśniewski. (sko) PAP/Marcin Bielecki

Szczecin/ Drożdże wróciły z kosmosu; eksperyment ma pozwolić podbić Marsa

Jak drożdże wzbogacone białkiem niesporczaka radzą sobie z mikrograwitacją i promieniowaniem jonizującym w przestrzeni kosmicznej - dzięki misji Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego sprawdzają to naukowcy ze Szczecina, Poznania i Katowic. Pojemnik z drożdżami wrócił z orbity, jest już w Polsce.

  • Fot. Adobe Stock
    Kosmos

    USA/ Prof. Szuszkiewicz: jesteśmy gotowi przygotować drugi zestaw naszego eksperymentu na orbitę

    Drożdże mogą czekać na podróż w kosmos, ale tylko 45 dni – powiedziała PAP prof. Ewa Szuszkiewicz, kierowniczka jednego z eksperymentów, który ma polecieć na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) w ramach misji Ax-4. Dodała, że w razie potrzeby jej zespół przygotuje drugi, a nawet trzeci zestaw mikroorganizmów do badań.

  • Źródło: Extremo Technologies
    Kosmos

    W ramach polskiej misji na ISS naukowcy zbadają, jak glony znoszą warunki kosmiczne

    Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej będą badane mikroglony, które w naturze żyją w okolicach wulkanów i gejzerów. Naukowcy sprawdzą, jak mikrograwitacja wpływa na mikroorganizmy, które w przyszłości mogłyby być wykorzystywane w podróżach kosmicznych do produkcji tlenu, żywności lub nowych substancji.

  • Fot. Adobe Stock
    Kosmos

    Gdańsk/ Naukowcy AWFiS przeprowadzą eksperyment badawczy podczas misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną

    Naukowcy z AWFiS będą analizować wpływ izolacji oraz warunków mikrograwitacji na poziom stresu i aktywność fal mózgowych astronautów podczas misji naukowo-technologicznej IGNIS na Międzynarodową Stację Kosmiczną w ramach misji Axiom 4 - podali przedstawiciele AWFiS.

  • Fot. Adobe Stock
    Kosmos

    Naukowcy WAT zbadają mikrobiotę jelitową astronautów na ISS

    Badania, które mogą wpłynąć na przyszłe strategie żywieniowe astronautów przebywających w warunkach zredukowanej grawitacji, przeprowadzi na ISS Wojskowa Akademia Techniczna. W eksperymencie HUMAN GUT MICROBIOTA badane będą drobnoustroje żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Układ odpornościowy przy mikrograwitacji na ISS zbadają naukowcy z WAT

    Przygotowany przez naukowców z WAT eksperyment IMMUNE MULTIOMICS pokaże, w jaki sposób ludzki układ odpornościowy człowieka dostosowuje się do mikrograwitacji i innych stresorów doświadczanych na niskiej orbicie okołoziemskiej oraz jak długo zmiany te utrzymują się po powrocie na Ziemię.

  • Źródło: materiały prasowe ESA
    Technologia

    Szwedzki astronauta przeprowadził badanie na ISS z wykorzystaniem polskiego urządzenia

    Szwedzki astronauta Marcus Wandt na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przeprowadził badanie z wykorzystaniem polskiego urządzenia monitorującego pracę mózgu. Spektroskop, który powstał w Lublinie, jest już stałym wyposażeniem ISS - powiedział PAP Wojciech Broniatowski z firmy Cortivision.

  • Człowiek

    Tydzień bez internetu - eksperyment rzeszowskich naukowców i studentów

    7 dni bez internetu - takiego zadania podjęła się grupa pracowników i studentów Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Chcą sprawdzić, czy są uzależnieni od sieci, a także, jak eksperyment wpłynie na ich pracę i życie osobiste.

Najpopularniejsze

  • Kolonia, 16.07.2025. Polski członek załogi Axiom-4 dr Sławosz Uznański-Wiśniewski po wylądowaniu na lotnisku w Kolonii, 16 bm. Kapsuła Crew Dragon misji Axiom-4 z czwórką astronautów na pokładzie powróciła na Ziemię z orbity okołoziemskiej, gdzie przez blisko dwa tygodnie dokowała do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS. (jm) PAP/Leszek Szymański

    Niemcy/ Polski astronauta: mamy niesamowity ogrom pracy do wykonania, żeby wykorzystać tę misję

  • Akademia Kopernikańska i Szkoła Główna Mikołaja Kopernika: niskie finansowanie sparaliżowało pracę

  • Naukowcy o eksperymentach z misji IGNIS: nadchodzi najbardziej ekscytująca część

  • Falujący podolbrzym. Kiedy supermasywna czarna dziura oddziera gwiazdę z otoczki

  • Ekspert: Polska ma nie tylko bursztyny, ale i złoto, szafiry, minerały promieniotwórcze

  • , 25.06.2025. Start rakiety Falcon 9 z kapsułą Crew Dragon z Centrum Kosmicznego Johna F. Kennedy’ego na przylądku Canaveral na Florydzie. W ramach misji Axiom-4 rakieta zabrała czwórkę astronautów, w tym Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). PAP/Leszek Szymański

    Indie/ Naukowcy: udział w misji Ax-4 to kolejny krok w realizacji strategii kosmicznej kraju

  • Naukowcy ustalili, które formy ruchu łagodzą objawy bezsenności lepiej niż leki i psychoterapia

  • Naukowcy: średniowieczna medycyna była całkiem zaawansowana

  • Badanie: odtwarzanie mokradeł już po roku przynosi korzyści dla klimatu

  • WHO: ponad 211 tys. przypadków cholery odnotowano na świecie do maja 2025 r.

Fot. Adobe Stock

Entomolog: ugryzienie kleszcza może okazać się „antymięsną szczepionką”

Niektóre składniki śliny kleszcza sprawiają, że możemy stać się wrażliwi m.in. na wołowinę, wieprzowinę, baraninę czy dziczyznę – powiedział PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog z SGGW. Dobra wiadomość jest taka, że nie na każdego ta „antymięsna odkleszczowa szczepionka” działa tak samo - dodał.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera