Karmienie piersią zmniejsza ryzyko raka jajnika
Kobiety, które karmiły piersią są o 24 proc. mniej narażone na rozwój raka jajnika – wynika z badań opublikowanych przez „JAMA Oncology”.
Choć dłuższy okres karmienia piersią przekłada się na większe korzyści, nawet krótki czas może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nowotworu.
Naukowcy z Ovarian Cancer Association Consortium i australijskiego QIMR Berghofer Medical Research Institute przeanalizowali dane dotyczące 9973 kobiet z rakiem jajnika i ponad 13,8 tys. zdrowych kobiet z różnych krajów.
Zaobserwowano, że karmienie piersią miało związek ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka jajnika o 24 proc., w tym także wysokozróżnicowanego raka surowiczego o szczególnie złych rokowaniach.
W przypadku kobiet, które karmiły piersią przez 3 miesiące lub krócej ryzyko było o 18 proc. mniejsze, a u kobiet karmiących przez ponad 12 miesięcy - o 34 proc. mniejsze.
„Obniżenie ryzyka rozwoju raka jajnika u kobiet karmiących piersią utrzymywało się przez co najmniej 30 lat po odstawieniu dziecka od piersi” – podkreśla prowadząca badania prof. Penelope Webb.
„Te wyniki są kolejnym argumentem na korzyść karmienia piersią przez co najmniej sześć miesięcy. Wcześniejsze analizy wykazały, że zmniejsza to także ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy” – dodaje badaczka.
Źródło: DOI: 10.1001/jamaoncol.2020.0421 (PAP)
koc/ ekr/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.