Kwas foliowy może zmniejszać częstotliwość migren

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwas foliowy, jak szpinak czy jarmuż, może sprawić, że migreny będą rzadsze - informuje pismo "Headache".

Naukowcy z Queensland University of Technology w Australii analizowali wpływ kwasu foliowego spożywanego w warzywach, a nie w suplementach, w grupie 141 kobiet cierpiących na migrenę z aurą. Wpływ diety był badany, zanim w Australii wprowadzono obowiązek wzbogacania mąki kwasem foliowym.

Badacze zaobserwowali, że kobiety, których dieta była bardziej bogata w kwas foliowy cierpiały na ataki migreny rzadziej. Wcześniejsze badania wykazały podobną zależność w przypadku suplementów zawierających kwas foliowy - ich przyjmowanie było związane ze złagodzeniem objawów migreny.

Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko wad układu nerwowego u dzieci i zapobiega rozszczepowi kręgosłupa.

"Nasze badania sugerują, że związek ten może także wpływać na poprawę jakości życia osób cierpiących na migrenę. Dłuższe obserwacje pomogą zweryfikować wpływ wzbogaconych produktów na tę dolegliwość" - komentuje autorka badań prof. Lyn Griffiths. (PAP)

koc/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera