Polscy archeolodzy podwodni w międzynarodowej sieci naukowo-badawczej

Zakład Archeologii Podwodnej Instytutu Archeologii UW dołączył w czerwcu br., jako jedyny polski partner, do sieci UNESCO UNITWIN Network for Underwater Archaeology (Międzynarodowego Programu Sieci Katedr UNESCO ds. Podwodnej Archeologii) – poinformowała PAP Magdalena Nowakowska, koordynatorka projektu na UW.

Polska jednostka naukowa znalazła się w gronie Uniwersytetu Aleksandryjskiego w Egipcie, Uniwersytetu w Selçuk w Turcji, Uniwersytetu Południowej Danii, Uniwersytetu w Southampton w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu Flindersa w Australii.

Celem programu UNITWIN Network for Underwater Archaeology, której koordynatorem jest UNESCO, jest wzmocnienie międzynarodowej współpracy w dziedzinie ochrony podwodnego dziedzictwa archeologicznego. Istotnym elementem jest również wymiana doświadczeń w zakresie nauczania akademickiego, badań naukowych, szkoleń oraz współpracy międzynarodowej między uczelniami wyższymi w postaci tworzenia sieci współpracy naukowej w priorytetowych dla UNESCO dziedzinach.

W zamyśle koordynatora program ma działać jako pomost łączący świat uniwersytecki ze społeczeństwem – lokalnymi społecznościami, jak i ustawodawcami. Sieć powstała w 2012 roku. Wpisuje się jednocześnie w „Konwencję o ochronie podwodnego dziedzictwa kulturowego” podpisaną w 2001 roku, która jest jednym z siedmiu podstawowych dokumentów odnoszących się do kultury.

Archeologia podwodna to młoda specjalizacja w Instytucie Archeologii UW, bo otwarta w 2011 roku, ale szybko rozwijająca się. Obecnie studenci mogą kształcić się na tym kierunku w ramach studiów dziennych – 3-letnich licencjackich i 2-letnich magisterskich, jak również doktoranckich. W ramach Zakładu Archeologii Podwodnej prowadzonych jest szereg projektów badawczych w Polsce i za granicą, m.in. na Krymie, w Gruzji, w Kuwejcie i w Peru.

PAP - Nauka w Polsce

szz/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sudan/ Archeolodzy sprawdzają, jak mieszkańcy dawnych domostw korzystali z przestrzeni

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera