Wykład o tajnikach malarstwa starożytnego

Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

„Mistrzowi przez ramię, czyli co archeolog może wyczytać z malarskiej palety” to tytuł kolejnego popularnonaukowego spotkania organizowanego przez Instytutu Archeologii UW w ramach projektu „Cała wstecz! …bo przeszłość ma przyszłość!”. Wykład odbędzie się 14 marca w Warszawie.

Jak przypominają organizatorzy spotkania, już od najdawniejszych czasów tajniki warsztatu malarskiego były owiane tajemnicą. Wiedza malarska była bliska alchemii, a receptury na niezwykłej barwy pigmenty i sposoby malowania często bardzo ściśle strzeżone.

Czy obecnie archeologom, pracującym przy odsłanianiu starożytnych malowideł, udaje się uchylić rąbka tej tajemnicy? Co współcześnie archeologa tak naprawdę interesuje w starożytnych technikach malarskich? Dr Dobrochna Zielińska postara się odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących sposobów wykonania malowideł w starożytnej Nubii (od VI do XIV wieku). Badaczka skupi się na sposobie przygotowania barwników przez ówczesnych. Opowie o tym, jakie barwniki były najpopularniejsze i z czego powstawały, oraz jakie techniki stosowali starożytni artyści w celu przygotowania podłoża pod malowidła.

Dr Dobrochna Zielińska ukończyła archeologię śródziemnomorską w Instytucie Archeologii UW, gdzie pracuje jako adiunkt w Zakładzie Archeologii Egiptu i Nubii. Uczestniczyła w wielu misjach archeologicznych i konserwatorskich w Egipcie, Sudanie oraz Syrii. Zajmuje się historią, ikonografią i technologią malarstwa nubijskiego. Badaczka otrzymała grant Narodowego Centrum Nauki na opracowanie malowideł nubijskich i wykonanie badań chemicznych składu barwników, użytych do wykonania malowideł pochodzących z kościołów nubijskich.

Wykład odbędzie się 14 marca 2014 r. w Instytucie Archeologii UW przy Krakowskim Przedmieściu 26/28, o godz. 17.00, w sali 2.09 (I. piętro). Wstęp wolny.

Więcej informacji o cyklu i grafik kolejnych spotkań można znaleźć na stronie projektu: www.calawstecz.uw.edu.pl

PAP - Nauka w Polsce

szz/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sudan/ Archeolodzy sprawdzają, jak mieszkańcy dawnych domostw korzystali z przestrzeni

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera