Dawne cmentarze na wystawie w Bytomiu

"Zapomniane nekropolie" to tytuł ekspozycji prezentującej największe pradziejowe i średniowiecznych cmentarzyska z terenu Górnego Śląska i Zagłębia, która zostanie otwarta 29 października w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu. Znajdzie się na niej ponad 300 zabytków z dziesięciu nekropolii.

"Duża część prezentowanych zabytków została odkryta przed II wojną światową (w latach 20 i 30 XX w.). Na wystawie zaprezentowane będą oryginalne przedmioty, nie ich kopie, co bardzo często jest spotykane podczas wystaw archeologicznych” – podkreśla Maciej Bakonyi z Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu.

Wystawa przybliży nekropolie, po których już nie ma śladu w terenie - szczątki zmarłych trafiły do magazynów muzealnych, a pamięć o nich przetrwała tylko w umysłach archeologów. Zabytki pochodzą z cmentarzysk z epoki brązu, epoki żelaza, okresu wpływów rzymskich, wędrówek ludów, średniowiecza zlokalizowanych na Górnym Śląsku i Zagłębiu

Wśród prezentowanych zabytków są: biżuteria wykonana z brązu, srebra, ołowiu, gliny, narzędzia, broń i przedmioty codziennego użytku z brązu i żelaza, naczynia i grzechotki z gliny przedmioty kultu – amulety.

Muzealnicy przygotowali również rekonstrukcję grobu szkieletowego z cmentarzyska w Przeczycach oraz rekonstrukcję fragmentu cmentarzyska ciałopalnego z Krzanowic.

"Do najcenniejszych zabytków można zaliczyć multanki wykonane z kości owcy - jest to najstarszy instrument dęty odkryty w Polsce, datowany na lat 800-550 p.n.e. To bardzo rzadkie znalezisko poza obszarem Morza Śródziemnego" – mówi Bakonyi.

Instrument odkryto w grobie 60-letniego mężczyzny w Przeczycach w 1961 roku podczas budowy tamy. Archeolodzy przypuszczają, że był to szaman, o czym świadczyć ma wyposażenie pochówku w postaci zespołu amuletów.

Wystawa powstała na bazie zbiorów własnych oraz zbiorów Muzeum w Gliwicach. Potrwa do 16 lutego 2014 r. Wernisaż odbędzie się 29 października o godzinie 17.00 w budynku Muzeum Górnośląskiego przy ul. Korfantego 34 w Bytomiu. Kuratorem ekspozycji jest Dorota Podyma.

PAP - Nauka w Polsce

szz/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sudan/ Archeolodzy sprawdzają, jak mieszkańcy dawnych domostw korzystali z przestrzeni

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera