Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
21.05.2009 aktualizacja 21.05.2009

Waran z Komodo jest jadowity

Wbrew wcześniejszym opiniom, ukąszenie żyjących na wyspie Komodo
waranów jest niebezpieczne, bo wytwarzają one jad, a nie z powodu
żyjących w paszczy gada bakterii - informuje pismo "Proceedings of
the National Academy of Science".

Na wyspie Komodo żyją największe ze współczesnych jaszczurek. Długość ich ciał dochodzi do 3 metrów. Dokładne badania naukowców z University of Cambridge wykazały, że warany z Komodo są wyposażone w dobrze rozwinięty gruczoł jadowy z przewodami doprowadzającymi jad do ich dużych zębów. Zamiast mocno gryźć ofiarę, waran przytrzymuje ją w zębach jak w imadle, co daje czas na wnikniecie jadu do rany. Ugryzienie warana jest sześć razy słabsze w porównaniu z krokodylem o podobnej wielkości i budowie czaszki. Jednak jego jad obniża ciśnienie krwi i jej krzepliwość - ofiara się wykrwawia

Wcześniej ustalono, ze warany z Komodo sa spokrewnione z amerykańską jaszczurką - helodermą arizońska, także wyposażona w gruczoły jadowe. Wydaje się też jadowite węże i jaszczurki miały wspólnego przodka. PMW

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024