Kwasy omega 3, zawarte w rybim tłuszczu, mogą znacznie zredukować
emisję metanu przez krowy - dowodzą naukowcy z University College
Dublin. Metan jest zagrażającym klimatowi gazem cieplarnianym. O
badaniach naukowców irlandzkich informuje serwis "EurekAlert".
Jak podkreślają badacze, światowa roczna emisja metanu do atmosfery wynosi 900 mld ton. Bydło i owce produkują ponad jedną trzecią tej sumy.
Naukowcy z Dublina dowodzą, że dodając 2 proc. kwasów tłuszczowych do diety zwierząt można znacznie obniżyć emisję metanu z ich organizmów. Kwasy omego 3 działają na bakterie jelitowe, odpowiadające za metabolizm i wydzielanie metanu.
Jak wyjaśnia jedna z autorek badań, dr Lorraine Lillis, celem jest poznanie, które gatunki bakterii szczególnie związane są z wydzielaniem metanu. Dzięki temu można będzie precyzyjnie wpływać na te konkretne gatunki, chcąc redukować poziom emisji gazu cieplarnianego.
Wyniki badań ogłoszono na konferencji Society for General Microbiology w Harrogate w Wielkiej Brytanii. KRX
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.