Naukowcy stworzyli tanią i wydajną aparaturę do pozyskiwania wody z powietrza

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Technologię pozyskiwania wody atmosferycznej opracowali badacze z Szanghaju. W zasilanym energią słoneczną urządzeniu zastosowano superhigroskopijny żel.

Artykuł na temat aparatury, która może zapewnić wodę pitną mieszkańcom nawet najbardziej suchych rejonów Ziemi, ukazał się w magazynie „Applied Physics Reviews”.

Badacze z Shanghai Jiao Tong University w Chinach wykorzystali w urządzeniu superhigroskopijny żel zdolny do pochłaniania i zatrzymywania wyjątkowo dużej ilości wody. Jeden kilogram suchego żelu może zaadsorbować 1,18 kg wody w suchym środowisku atmosferycznym i do 6,4 kg w środowisku wilgotnym.

Chińska technologia może pomóc przetrwać ludziom w wielu rejonach, w których dostęp do wody jest ograniczony. Według opublikowanego w marcu 2023 r. raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych na temat gospodarki wodnej na świecie, ponad 2,2 mld ludzi żyje w krajach dotkniętych niedoborem wody, a ok. 3,5 mln osób umiera każdego roku z powodu chorób związanych z jej brakiem lub zanieczyszczeniem. Eksperci ONZ oceniają, że w ciągu najbliższej dekady dostępność czystej wody pitnej może spaść o 40 proc., a do 2050 r. połowa ludzkości będzie cierpiała na jej deficyt.

Niedobory wody dotykają głównie mieszkańców stref zwrotnikowych i podzwrotnikowych, a także obszarów położonych w klimacie podrównikowym i wewnątrz kontynentów. Rejony, w których wody najbardziej brakuje, są też jednymi z najintensywniej nasłonecznionych. Urządzenie zasilane bateriami słonecznymi może być na takich obszarach tym bardziej przydatne.

Aparatura jednocześnie pobiera i oddaje wilgoć. Dzięki zastosowaniu turbowentylatora wodę można odzyskać z żelu w ponad 90 proc.

„Ta obiecująca technologia zbierania wody atmosferycznej może być wykorzystana do zwiększenia dziennego zaopatrzenia w wodę pitną, przemysłową i do higieny osobistej. Higroskopijny żel zsyntetyzowany przez nasz zespół ze związków pochodzenia roślinnego i soli jest prosty w przygotowaniu i tani, nadaje się więc do przygotowania na dużą skalę" – mówi jeden z autorów pracy, prof. Ruzhu Wang z Instytutu Chłodnictwa i Kriogeniki uniwersytetu w Szanghaju.(PAP)

abu/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Szybki internet sprzyja otyłości

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Badania: ponad jedna trzecia operowanych pacjentów wciąż doświadcza działań niepożądanych

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera