„Zjadanie” bakteriofagów daje korzyści komórkom ssaków

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Komórki ssaków mogą z korzyścią dla siebie wchłaniać wirusy zabijające bakterie – informuje pismo „PLOS Biology”.

Bakteriofagi, zwane także fagami, to wirusy, które infekują i zabijają bakterie. Z makromolekularnego punktu widzenia fagi można jednak uważać za wzbogacone w składniki odżywcze pakiety nukleotydów, owinięte w otoczkę aminokwasową.

Interakcje fagów z bakteriami są dobrze znane, a interakcje między bakteriami a ich gospodarzem – ssakiem, mogą prowadzić do szeregu symbioz. Jednakże wpływ bakteriofagów na procesy komórkowe i immunologiczne ssaków nie został jest jeszcze dobrze poznany.

Badanie doktora Jeremy'ego J. Barra z Monash University w Wiktorii (Australia) i jego współpracowników sugeruje, że komórki ssaków wchłaniają fagi i wykorzystują ich składniki do własnych celów.

Aby zbadać, w jaki sposób odpowiedzi immunologiczne hodowanych in vitro komórek ssaków wchodzą w interakcję z fagami i są przez nie modulowane, badacze zastosowali dobrze zbadanego faga T4 i przeanalizowali odpowiedzi komórkowe za pomocą testów wykorzystujących lucyferazę i mikromacierze przeciwciał.

Jak się okazało, fagi T4 nie aktywowały szlaków zapalnych, w których pośredniczy DNA, ale uruchomiły sekwencję zdarzeń, które promują wzrost i przeżycie komórek. Dopiero przyszłe badania powinny ustalić, dlaczego komórki wykorzystują cząstki fagów jako zasoby i czy wyewoluowały one specyficznie, aby skorzystać z tej sytuacji.

Jak podkreślają autorzy: „To wstępne badanie dostarcza nowego wglądu we wpływ fagów na organizmy ssaków, z szerszymi potencjalnymi implikacjami w dziedzinach immunologii, terapii fagowej, mikrobiomu i zdrowia ludzkiego”.

Doktor Barr dodaje: „Ta praca dostarcza nowego wglądu w dodatkowe korzyści, jakie bakteriofagi mogą mieć dla swoich ssaczych żywicieli. Ma to szczególne znaczenie, biorąc pod uwagę zwiększone wykorzystanie terapii fagowej w leczeniu infekcji opornych na antybiotyki”.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera