Ponad połowa Włochów ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych

Adobe Stock
Adobe Stock

Ponad połowa Włochów (57 proc.) ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych - wynika z sondażu przeprowadzonego przez krajową Radę Badań Rolnych (CREA). Ankietowani zastępują mięso głównie jajkami i warzywami, ale większość nie zamierza zjadać owadów i mięsa syntetycznego.

W analizie rezultatów sondażu odnotowano, że dość powszechna wśród Włochów jest wiedza na temat zrównoważonego odżywiania i alternatywnych dla mięsa białek.

Jak się zauważa, aż 90 procent uczestników sondażu gotowych jest zmienić w pewnym stopniu sposób odżywiania i opowiada się za większym zaangażowaniem instytucji państwa i europejskich w tej sprawie. Ale, co jest kolejnym wnioskiem, Włosi nie chcą dodatkowego opodatkowania produktów niespełniających warunków zrównoważonego odżywiania i rolnictwa ani też ograniczenia punktów ich sprzedaży.

Ponad dwie trzecie włoskich konsumentów zadeklarowało, że nie zastąpią mięsa owadami i produktami z nich, dopuszczonymi do sprzedaży. 61 procent nie chce jeść syntetycznego mięsa.

Rada Badań Rolnych zaznaczyła, że wzrost produkcji żywności związany ze zwiększeniem się ludności na świecie, będzie miał koszty środowiskowe i społeczne oraz nieuchronny wpływ na konsumpcję wody, użytkowanie gleby i emisję gazów cieplarnianych.

To według włoskich ekspertów powinno być wzięte pod uwagę przy opracowaniu wskazówek dotyczących zasad odżywiania. Niezbędne także ich zdaniem są dalsze badania, by ustalić jakie są preferencje konsumentów, jeśli chodzi o zrównoważoną żywność.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

sw/wr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera