Hala Gąsienicowa różowo-fioletowa od wierzbówki kiprzycy

Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot

Na Hali Gąsienicowej w Tatrach dominuje różowo-fioletowy dywan kwiatów, a to za sprawą bujnie kwitnącej wierzbówki kiprzycy. Ta spektakularnie wyglądająca na tle monumentalnych tatrzańskich szczytów roślina przyciąga w sierpniu tłumy turystów.

Jak wyjaśnia przewodnik tatrzański i edukator Tatrzańskiego Parku Narodowego Tomasz Zając, wierzbówka kiprzyca szczególnie upodobała sobie Halę Gąsienicową, gdzie w przeszłości prowadzony był wypas owiec.

"Na dawnych halach pasterskich wierzbówka rośnie wyjątkowo bujnie, bo jest to roślina azotolubna. Z uwagi na wypas owiec te murawy są zasobne właśnie w azot i z roku na rok bujnie kwitnie ten różowo-fioletowy kwiat” – wyjaśnił Zając.

Otoczona strzelistymi szczytami Hala Gąsienicowa szczególnie pięknie wygląda podczas kwitnienia jaskrawymi barwami wierzbówki kiprzycy. Czas jej kwitnienia na tej wysokości przypada od końca lipca do połowy sierpnia.

Na Halę Gąsienicową można dostać się np. wędrując z zakopiańskich Kuźnic żółtym szlakiem przez Dolinę Jaworzynki lub niebieskim szlakiem przez Boczań. Szerszy i nieco dłuższy trakt oznaczony kolorem czarnym prowadzi z Brzezin do położonego na Hali Gąsienicowej schroniska Murowaniec.(PAP)

autor: Szymon Bafia

szb/ mark/

Galeria (5 zdjęć)

  • Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
    1/5
    Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
  • Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
    2/5
    Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
  • Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
    3/5
    Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
  • Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
    4/5
    Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
  • Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot
    5/5
    Tatry, Hala Gąsienicowa, 11.08.2023. Kwitnąca wierzbówka kiprzyca. PAP/Grzegorz Momot

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Dorożała: 3 niedźwiedzie z Cisnej nie będą odstrzelone

  • 17.07.2025. Koordynatorka projektu, prof. Ewa Szuszkiewicz (P) i prof. Franco Ferrari (L) z Instytutu Fizyki US prezentują przykładowe pudełko z drożdżami podczas konferencji prasowej dotyczącej podsumowania projektu pn. Yeast Tardigrade Gene, 17 bm. na Uniwersytecie Szczecińskim w Szczecinie. Eksperyment Yeast Tardigrade Gene, pełna nazwa: „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?”, realizowany jest przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytet Szczeciński (koordynator projektu), Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Śląski w Katowicach. Jest to jeden z eksperymentów pierwszej polskiej misji naukowo-technologicznej na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Pieczę nad eksperymentem Yeast TardigradeGene podczas całej misji sprawował dr Sławosz Uznański-Wiśniewski. (sko) PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Drożdże wróciły z kosmosu; eksperyment ma pozwolić podbić Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera