Bakterie w kuchni nie takie straszne

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Większość bakterii znalezionych w 74 kuchniach w pięciu krajach europejskich okazała się nieszkodliwa – informuje pismo „Applied and Environmental Microbiology”.

Bakterie obecne w żywności, jelitach, w szpitalach i pojawiające się podczas profesjonalnej produkcji żywności zostały już dobrze zbadane. Niewiele natomiast wiadomo o drobnoustrojach zamieszkujących domowe kuchnie.

„Wcześniej stwierdziliśmy znaczne różnice w standardach kuchennych, praktykach przygotowywania żywności i reżimach czyszczenia pomiędzy Francją, Norwegią, Portugalią, Rumunią i Węgrami” – powiedziała dr Birgitte Moen, naukowiec z Departamentu Bezpieczeństwa i Jakości Żywności Norweskiego Instytutu Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą (Nofima) w Ås (Norwegia).

Autorzy pobrali próbki populacji bakterii ze zlewów, desek do krojenia, blatów, uchwytów i przyborów do czyszczenia (zmywaków i ściereczek) używanych w kuchni.

Pomimo dużej liczby gatunków i znacznych różnic w różnorodności bakterii pomiędzy poszczególnymi próbkami, naukowcy zidentyfikowali osiem rodzajów bakterii występujących w większości badanych kuchni. Bakterie te określono jako „mikroflorę podstawową” (core microbiota). Należą do nich Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus i Staphylococcus.

Autorzy badania (DOI: https://doi.org/10.1128/aem.00267-23) podkreślają, że podstawowa mikroflora przetrwała pomimo znacznych różnic między poszczególnymi kuchniami objętymi badaniem. W niektórych kuchniach brakowało zmywarek, zlewu, a nawet bieżącej wody.

Naukowcy wiedzieli, że szkodliwe bakterie dostają się do kuchni wraz ze skażoną żywnością, zaś ich rodzaj różni się w zależności od kraju. Salmonella nie stanowi na przykład problemu w Norwegii, natomiast w Europie kontynentalnej jest najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową.

Jak zaznaczyła Moen, wiedzę o bakteriach zamieszkujących domowe kuchnie można by wykorzystać do zapobiegania chorobom, a nawet opracowania bardziej higienicznych projektów kuchni i lepszych przyborów do czyszczenia.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera