O kulinarnej fizyce płynów mowa będzie podczas wykładu z serii "Zapytaj fizyka" we wtorek 13 czerwca na Wydziale Fizyki UW. Opowie o niej prof. Arnold Mathijssen z Uniwersytetu Pensylwańskiego.
Podczas wykładu "Culinary fluid mechanics" prof. Mathijssen omówić chce najnowsze osiągnięcia naukowe w kontekście sztuki kulinarnej.
"Wykład ma strukturę menu, którego degustację rozpoczniemy od fizyki napojów i koktajli, następnie skosztujemy serii dań głównych, a zakończymy finezyjnymi deserami. Dokonamy przeglądu ostatnich odkryć – szczególnie w dziedzinie mechaniki płynów i fizyki materii miękkiej – o dużym znaczeniu dla nauki o żywności" - zapewniają organizatorzy. Wymieniają, że wiele zjawisk, takich jak efekt cheerios, efekt pierścienia kawowego, efekt orzecha brazylijskiego, efekt Leidenfrosta i efekt Marangoniego, zostanie opisanych i zilustrowanych jadalnymi przykładami.
"Podczas wykładu zobaczymy, w jaki sposób nauka może ulepszać gastronomię, ale także w jaki sposób żywność może wzbogacać naukę, czyniąc badania bardziej dostępnymi dla wszystkich" - poinformowano w zaproszeniu na wykład.
Prof. Arnold Mathijssen zajmuje się biofizyką, fizyką statystyczną oraz mechaniką płynów. Obecnie jest adiunktem (assistant professor) na Wydziale Fizyki i Astronomii. Doktorat, za który otrzymał nagrodę im. Sama Edwardsa, uzyskał w grupie Julii Yeomans na Uniwersytecie Oksfordzkim w roku 2016. Następnie, wspierany przez interdyscyplinarne stypendium HFSP, przeniósł się do laboratorium Manu Prakasha na Uniwersytecie Stanforda, gdzie w 2019 r. Amerykańskie Towarzystwo Fizyczne przyznało mu nagrodę Charlesa Kittela. Został zaliczony do prestiżowego grona „30 (osób) poniżej 30 (lat)” wybranych przez czasopismo Scientific American. Obecnie jest m.in. organizatorem konferencji CUWiP 2024 dla kobiet studiujących fizykę na studiach licencjackich.
Wykład odbędzie się w Warszawie na Wydziale Fizyki UW, ul. Pasteura 5, sala 0.03, godz. 18.00.
Źródło informacji tutaj.
Nauka w Polsce
lt/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.