Termowizja patrzy lekarzom na ręce

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Przenośne kamery do obrazowania termowizyjnego mogą pomóc w ocenie higieny rąk wśród pracowników ochrony zdrowia – informuje „American Journal of Infection Control” (AJIC).

„Skuteczna higiena rąk jest uznawana za jedno z najważniejszych działań zapobiegających przenoszeniu potencjalnie patogennych drobnoustrojów w środowisku opieki zdrowotnej, ale nie ma powszechnie przyjętej metody oceny skuteczności techniki higieny rąk stosowanej przez pracowników ochrony zdrowia” – powiedział autor badania, dr John Boyce, prywatny konsultant w J.M. Boyce Consulting, LLC. „Nasze badanie pokazuje, że obrazowanie termiczne jest obiecującym podejściem, dodatkowe badania powinny ustalić, czy można je wykorzystać do rutynowego monitorowania techniki higieny rąk w celu poprawy opieki nad pacjentem” - dodał.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) zalecają stosowanie środków do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu (ABHS) w swoich wytycznych dotyczących higieny rąk. Technika aplikacji ABHS, w tym ilość użytego płynu i długość pocierania dłoni, ma istotny wpływ na skuteczność przeciwdrobnoustrojową. W kilku badaniach udokumentowano, że pracownicy ochrony zdrowia często nie stosują ABHS do kciuka i opuszków palców.

W oparciu o poprzednie badania wykazujące, że po miejscowym zastosowaniu ABHS następuje przejściowe obniżenie temperatury skóry, dr Boyce i jego współpracownik, dr Richard A. Martinello, starali się ustalić, w jakim stopniu obrazowanie za pomocą przenośnej kamery termowizyjnej na podczerwień może ujawnić, czy ABHS zostały odpowiednio zaaplikowane, w tym na opuszki palców i kciuki. Używając kamery na podczerwień przymocowanej do iPhone'a, uzyskali obrazy termiczne 12 dominujących dłoni pracowników służby zdrowia, rejestrując odczyty bazowe obszaru środkowego dłoni, czubków trzeciego palca i kciuka przed, a następnie po zastosowaniu przez uczestników ABHS (zaraz po wyschnięciu rąk, po 1 minucie i 2 minuty później).

Obrazy ujawniły wyraźne obniżenie temperatury środkowej części dłoni, palców i kciuka po zastosowaniu przez uczestników higieny rąk, potwierdzając, że kamera na podczerwień była w stanie zobrazować zmiany kolorów, które odzwierciedlały spadki temperatury. Naukowcy odkryli również, że gdy uczestnicy stosowali ABHS bez uwzględnienia kciuków, na otrzymanych obrazach termicznych widoczny był brak zmian kolorymetrycznych w kciukach.

Jedna osoba z dużymi dłońmi nie miała obniżonej temperatury dłoni, palców ani kciuka po zastosowaniu ABHS, co sugeruje, że obrazowanie termiczne może również pomóc określić potrzebną ilość ABHS na podstawie indywidualnej powierzchni dłoni HCP.

„Wyniki tego pilotażowego badania są ekscytujące, ponieważ jako pierwsze ocenia nowe narzędzie, które może pomóc profilaktyce infekcji w ocenie jakości techniki higieny rąk podczas sesji edukacyjnych, okresowej oceny kompetencji i rutynowej opieki nad pacjentem” – powiedziała Linda Dickey, prezes Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology (APIC).

Publikacja źródłowa jest dostępna tutaj: https://doi.org/10.1016/j.ajic.2022.07.015 (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Australia/ Pierwszy w historii pingwin cesarski, który dotarł do Australii, wraca do Antarktyki

  • Fot. Adobe Stock

    Rosja/ Naukowcy odkryli tygryska szablozębnego sprzed 32 tys. lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera