Włochy/ Eksperci: lodowiec masywu Marmolada skurczył się w ciągu 100 lat o 90 proc.

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Lodowiec w masywie Marmolada we włoskich Dolomitach zmniejszył się w ciągu ostatniego wieku o 90 proc. - ogłosili w środę eksperci z Ligi Ochrony Środowiska i krajowego komitetu glacjologów. Według ich prognoz lodowiec "Królowej Dolomitów" może całkowicie zniknąć za 15 lat.

W ciągu minionego stulecia lodowiec stracił 70 procent powierzchni i 90 procent objętości - podkreślono w przedstawionym raporcie.

3 lipca na masywie Marmolada doszło do katastrofy; w wyniku oderwania się olbrzymiego bloku lodu z powodu wysokich temperatur zginęło 11 alpinistów.

"To nie tylko takie wypadki powinny przypominać nam o tym, że mamy pełny kryzys" klimatyczny - zaznaczyli eksperci, którzy monitorowali lodowiec.(PAP)

sw/ adj/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera