Wyłoniono zwyciężczynie drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Popularyzator Dietetyki. To konkurs dla studentów dietetyki na artykuły dotyczące zdrowego odżywiania.
"Współcześnie głównym źródłem wiedzy Polaków o diecie jest internet. Nam natomiast zależy, by wirtualną przestrzeń wypełniali specjaliści - treściami merytorycznymi, opartymi na dowodach naukowych, a jednak przedstawionymi w przystępny sposób dla każdego" - piszą organizatorzy konkursu w przesłanym PAP komunikacie.
W konkursie zgłoszono 64 artykuły przygotowane przez studentów. Nagrodę otrzymały trzy najlepsze prace, a kolejne trzy wyróżniono.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Pomykała studentka z Collegium Medicum UJK w Kielcach, za artykuł "Makro ma znaczenie".
Drugie miejsce otrzymała Katarzyna Zbietka (Gdański Uniwersytet Medyczny) za artykuł "Refluks na talerzu – co jeść, żeby czuć się dobrze?".
A trzecie miejsce przypadło Oliwii Turkot (Państwowa Uczelnia im. Stefana Batorego w Skierniewicach) za tekst "Alergia krzyżowa – dlaczego po zjedzeniu jabłka swędzi podniebienie?".
Wyróżnienie otrzymały z kolei: Weronika Kaszuba (Bydgoska Szkoła Wyższa), Agata Grenda (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) oraz Katarzyna Piskorz (WS Uni-Terra w Poznaniu).
Konkurs to wspólna inicjatywa Katedry i Zakładu Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej (prof. Paweł Bogdański) oraz Zakładu Medycyny Środowiskowej (prof. Piotr Rzymski) Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
"Organizując konkurs, poszukujemy osób utalentowanych, z pomysłem i pasją potrafiących przekazywać wiedzę i rozprawiać się z kontrowersjami dotyczącymi żywienia człowieka. Chcemy pomóc im rozwijać się dalej, z pożytkiem dla wszystkich" - piszą organizatorzy.
Zapis video ogłoszenia wyników - na TEJ stronie.
Najlepsze prace zostaną opublikowane na blogu dietetycznym „Przez żołądek do zdrowia” tygodnika „Polityka”.
PAP - Nauka w Polsce
lt/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.