Węgry/ Badanie: 0,5-3 filiżanki kawy dziennie korzystne dla serca i układu krążenia

źródło: Fotolia
źródło: Fotolia

Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia – wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie.

Badania wykazały, że wśród osób spożywających kawę w umiarkowanych ilościach generalne ryzyko śmierci było o 12 proc. niższe w porównaniu z osobami, które wcale nie piją kawy, ryzyko zgonu z powodu problemów sercowo-naczyniowych o 17 proc. niższe, a ryzyko udaru o 21 proc. niższe – poinformował Uniwersytet Semmelweisa, powołując się na swoją doktorantkę Judit Simon, która była główną autorką badania.

W trakcie badań rezonansem magnetycznych sprawdzono, czy regularne spożywanie kawy ma wpływ na strukturę i pracę serca. Stwierdzono, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach jest korzystne dla serca i ma odwracalny wpływ na zmiany w tym organie wynikające z wieku – zaznaczył dyrektor Kliniki Obrazowania Medycznego na Uniwersytecie Semmelweisa Pal Maurovich-Horvat.

W badaniu uwzględniono dane prawie pół miliona osób, co daje jego wynikom dużą siłę statystyczną. Steffen Petersen z Queen Mary University, który był koordynatorem badań, zaznaczył, że są to jak dotychczas najobszerniejsze badania dotyczące wpływu picia kawy na pracę serca i układu krążenia.

Stypendystka Queen Mary University Zahra Raisi-Estabragh podkreśliła, że nie jest przy tym wszystko jedno, jaką kawę się pije. „O ile stwierdziliśmy zależność między spożywaniem umiarkowanych ilości kawy mielonej a spadkiem ryzyka zgonu, o tyle nie zauważyliśmy tego u osób pijących regularnie kawę instant. Przyczyny należy prawdopodobnie upatrywać w sposobie przetwarzania obu typów kawy, bo można w nich znaleźć inne substancje chemiczne”- zaznaczyła.

Maurovich-Pal zwrócił też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych.

W badaniu wykorzystano dane z brytyjskiego UK Biobanku dotyczące niemal 469 tys. osób, które na początku badania nie cierpiały na choroby serca i układu krążenia. Badanie trwało 11 lat.

Z Budapesztu Małgorzata Wyrzykowska (PAP)

mw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera